KANDIDATKINJA

Mirela Ahmetović objavila kandidaturu: “SDP je u krizi kadrova i politike, otuđen od članova”

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Podrška Zlatka Komadine, jednako kao i podrška mojoj kandidaturi bilo kojeg drugog člana SDP-a bit će mi na čast", poručila je AhmetovićZAGREB – Saborska zastupnica SDP-a i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović najavila je u utorak svoju kandidaturu za predsjednicu SDP-a ustvrdivši da je stranka u krizi politika i kadrova, te je poručila da ima konkretna rješenja za unaprjeđenje i boljitak stranke.


“SDP je u krizi kadrova i politika, otuđen je od članstva i u krizi je identiteta”, ustvrdila je Ahmetović na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a te istaknula da se neće kandidrati za ostala stranačka tijela jer smatra da samo s funkcije predsjednice može najbolje doprinijeti boljitku SDP-a.


Na upit kakvu prednost ima pred Peđom Grbinom, koji je osim nje zasad jedini SDP-ovac koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika, odgovorila je kako uopće ne misli o tome tko je bolji kandidat.
“Mislim da imam ispravan način promišljanja o stanju u stranci i predlažem konkretne mjere kako da se to stanje popravi”, poručila je.


Smatra da SDP mora definirati jasne ciljeve unaprjeđenja stranke, ali i definirati politike za koje će se zalagati i koje će provoditi. Nada se da će nakon izbora 26. rujna Predsjedništvo SDP-a, Glavni odbor, načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a i saborski zastupnici biti dio njezina tima s kojim će zajedno raditi na razvoju tih politika.


U programskim smjernicama Ahmetović je napomenula da je članstvo SDP-a najvažniji pogonski motor stranke pa treba hitno revidirati članstvo i sustav plaćanja članarina, a nakon toga članstvu dati značaj kroz lokalne stranačke organizacije.


Rekla je da lokalne organizacije SDP-a moraju imati utjecaj na slaganje izbornih lista i najavila da će se zalagati za promjenu statuta, koji sada definira da liste slaže sam predsjednik stranke.


SDP-ove ekonomske politike su neprepoznatljive


Ističe da je SDP potrebna dugoročna financijska održivost, a najveći udio financijskih sredstava trebao bi biti namijenjen radu lokalnih organizacija.


SDP mora imati jasnu viziju borbe za budućnost Hrvatske, a sadašnje ekonomske politike SDP-a građanima su neprepoznatljive, ocijenila je.


Zalaže se za ekonomsku politiku moderne socijaldemokracije kao u razvijenim europskim zemljama, gdje je uloga države osigurati ravnomjeran razvoj regija i pomagati tržištu gdje ono ne može funkcionirati samo.


Protiv korupcije


U izbornom procesu treba zadržati tzv. “Zip” sustav kandidiranja muških i ženskih kandidata, te osigurati većim udio mladih u izbornom procesu. Također, SDP se mora usprotiviti retradicionalizaciji društva, udaru na prava žena, rodno uvjetovanom nasilju i ekonomskoj nejednakosti žena.


Posebno se treba boriti protiv korupcije, kako unutar stranke tako i u društvu, naročito na mjestima gdje odgovornost za trošenje sredstava građana nose članovi SDP-a


Na upit hoće li pozdraviti podršku članova SDP-a koji su odgovorni za izborni poraz i hoće li nakon stranačkih izbora i za njih biti mjesta u vrhu stranke Ahmetović je odgovorila da u stranci ima mjesta za sve koji se kandidiraju i koje članovi SDP-a izaberu.


“Podrška Zlatka Komadine, jednako kao i podrška mojoj kandidaturi bilo kojeg drugog člana SDP-a bit će mi na čast”, poručila je Ahmetović dodavši kako će joj biti drago ako  bude što više kandidata za predsjedničku funkciju.