traže izglasavanje nepovjerenja

Ministar Ćorić postao glavna oporbena meta, zbog afera Janaf i vjetroelektrane najslabija je Plenkovićeva karika

Dražen Ciglenečki

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

U parlamentarnoj oporbi procjenjuju da je Tomislav Ćorić najslabija karika u Plenkovićevoj vladi i da bi se u vladajućoj koaliciji mogao pronaći barem jedan zastupnik koji bi digao ruku protiv njegaZAGREB – Tomislav Ćorić nije bio među brojnim ministrima čiji je opoziv oporba tražila u prošlom sazivu Sabora, ali će vjerojatno biti prvi kojeg će na ovaj način napasti u ovom mandatu. Ideja je to stranke Fokus, čiji je jedini zastupnik Dario Zurovac, ali ostatak opozicije nije joj nesklon, pa se može očekivati da će prikupiti potpise najmanje 31 zastupnika, kako bi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja krenuo u saborsku proceduru.


Doduše, Zurovac je jučer premijeru Andreju Plenkoviću dao rok od 24 sata da, zbog više afera, uključujući i Janaf, sam smijeni Ćorića, ali to se sigurno neće dogoditi. Istovremeno, Domovinski pokret je, uz potporu nekolicine zastupnika suverenista, Mosta i Zurovca, podnio interpelaciju o radu Vlade vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađane, koja se također dobrim dijelom tiče Ćorića.


U parlamentarnoj oporbi, dakle, procjenjuju da je upravo on najslabija karika u Plenkovićevoj vladi i da bi se u vladajućoj koaliciji mogao pronaći barem jedan zastupnik koji bi digao ruku protiv Ćorića, što bi bilo dovoljno za njegovo rušenje.
No, u Vladi i HDZ-u uvjereni su da je većina u Saboru stabilna i da njihov ministar nije u opasnosti. Kad je, pak, riječ o slučaju vjetroelektrane Krš-Pađene, koja je ranije bila u Ćorićevom resoru, a zbog koje je, između ostalog, Josipa Rimac završila u Remetincu, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da je to riješeno pobjedom njegove stranke na parlamentarnim izborima.


Energetski projekt


– Ne može mi nitko reći da ministar ne može znati što se događa s jednim Janafom, što je radila Josipa Rimac, ako je to u njegovom resoru. U zapadnim demokracijama ministri daju ostavku za puno manje stvari. Pozivam premijera da Ćorića razriješi u iduća 24 sata, a ako to neće, mi ćemo to, vjerujem da će se oporba oko toga složiti, sljedećih dana napraviti saborskim putem, izjavio je Zurovac.


Vidović Krišto: Bačiću, zašuti, izbori ne rješavaju afere

Karolina Vidović Krišto, koja je predstavila interpelaciju Domovinskog pokreta, zgrožena je bila Bačićevom ocjenom da su izborni rezultati pokazatelj što građani misle o svemu vezanom za vjetroelektranu Krš-Pađene.
– To je sramotna, stravična izjava. Afere se ne rješavaju izborima. Bačić bi konačno morao zašutjeti, govorimo o čovjeku koji je za vrijeme crnih fondova Ive Sanadera u svojoj ladici godinu dana držao dva milijuna kuna. Kada Hrvatsku uredimo kao pravnu državu, ljudi poput Bačića više se neće moći baviti politikom. Državni proračun je opustošen, mi nemamo novca za liječnike i profesore, rekla nam je zastupnica Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret fokusirao se na spomenuti energetski projekt, zbog kojeg su, kako je rekla Karolina Vidović Krišto, hrvatski potrošači u proteklih 14 godina, prema izračunu stručnjaka, platili struju dvije milijarde i 200 milijuna kuna više nego što je to zakonom bilo predviđeno.


»Činjenica da se nositelju projekta u ovakvoj bestijalnoj mjeri pogoduje garantirajući u ime hrvatske države iznadprosječnu cijenu koja nigdje u Europi više ne postoji, te mu dodatno dodjeljuje i povlaštena kreditna sredstva državne banke kako bi mogao realizirati projekt, jest neviđena drskost, te nanošenje goleme materijalne štete hrvatskim poreznim obveznicima«, navodi se u interpelaciji.


– Afera Josipe Rimac je kikiriki u odnosu na ovu zbog koje tražimo interpelaciju, ocijenila je Karolina Vidović Krišto.


Ćorić: Što drugo očekivati od oporbe koja je izgubila izbore

Ćorić je mirno primio vijest da je postao glavna meta parlamentarne oporbe.
– Što drugo i očekivati. Oporba je izgubila izbore, neki od njih imali su veoma velike ambicije prije četiri, pet mjeseci, a sad te ambicije i frustracije mogu iskaljivati na ovaj način. Tu, nažalost, nema sadržaja. Ne osjećam odgovornost zato što sam nekoliko puta ručao s Draganom Kovačevićem, jer u tom trenutku nisam imao pojma da ćemo biti u situaciji u kakvoj smo od prije nekoliko tjedana. Nisam zabrinut i funkcioniram kao i dosad, a moj mandat mom predsjedniku Vlade je svaki dan na stolu već četiri godine, komentirao je ministar.

Stabilna većina


Arsen Bauk je istaknuo da su obje ove inicijative legitimne i izrazio spremnost SDP-a da ih podrži. Bačić je nastavio ismijavati oporbu.


– Pretpostavljam da će ovo biti razina uratka kojim su htjeli osnovati protuustavno i protuzakonito istražno povjerenstvo. Očito svjesni da im to ne prolazi, pokušavaju otvoriti neke druge teme. Trebalo im je šest mjeseci da dođu sebi, da se prisjete kako bi mogli podnijeti još jedan dokument i propitivati rad Vlade.


Ali, podsjećam da su u međuvremenu održani izbori na kojima je suvereno pobijedio HDZ. Tijekom kampanje, rada Sabora, a i sada očitovali smo se da svi elementi i navodi koji se u javnost iznose, a vezuju se uz tu aferu, dođu pred pravosudna tijela, rekao je Bačić novinarima. Poručio je opoziciji da im je kriva procjena da je parlamentarna većina slaba.


– Tih 76 ruku iznimno je stabilna većina, koju ovakvi jeftini pokušaji rušenja neće na nikakav način narušiti, zaključuje Bačić. S obzirom na to da za zahtjev za opoziv postoje strogo definirani rokovi, o njemu će se zastupnici morati izjasniti unutar 30 dana od trenutka pokretanja, dok s interpelacijom HDZ može otezati do dva mjeseca.