Adria Tour

Ministar Beroš stigao u Zadar: “Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama”

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jasno se zna kako se mora organizirati događaj na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje, pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju mjera, rekao je BerošMinistar zdravstva Vili Beroš stigao je u Zadar, gdje je izbila zaraza koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour, kojem je nazočio velik broj ljudi.


Beroš je na početku konferencije za novinare zamolio novinare da se razmaknu.


“Došao sam u Zadar dati potporu epidemiološkim djelatnicima. Sretan sam što su se brzo organizirali.
U samoizolaciji je dosad 47 ljudi,  a zaprimili su više od 600 zabrinutih poziva. Dogodilo se ono što se dogodilo.


Ovo je dokaz da nije gotovo i da situacija s koronom i dalje traje”, rekao je Beroš.


Stroge mjere nisu ispoštovane


Ocijenio je da se sprječavanje širenja zaraze najbolje uspostavlja strogim mjerama, koje u ovom slučaju nisu bile ispoštovane.


“Jasno se zna kako se mora organizirati događaj na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje, pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju mjera”, rekao je Beroš.


Na pitanje zašto tenisači nisu bili testirani prije turnira rekao je da građani Srbije koji dolaze u Hrvatsku ne moraju nužno biti testirani.


Upitan je jesu li organizatori odgovorni za propust? Odgovorio je kako bi se mogao složiti s tom tvrdnjom, a vjeruje da će institucije reagirati.


“Plenković ne mora u samoizolaciju”


Što se tiče premijera Andreja Plenkovića, koji je također posjetio turnir, Beroš kaže kako premijer nije boravio duže od 15 minuta u društvu zaražene osobe.


“Premijer Andrej Plenković je bio u Zadru, no definicija bliskog kontakta koje uključuje samoizolaciju i testiranje u njegovom slučaju nije ostvarena”, rekao je Beroš.


Pojasnio je što to znači:


“Preuzeli smo definiciju Europskog centra koja na otvorenom uključuje kontakt lice u lice duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, a u zatvorenome boravak duži od 15 minuta ili direktan kontakt


Sve aktivnosti premijera ne uključuju nijednu od ovih definicija, prema njemu nije izrečena epidemiološka mjera, ali se iz preventivnih razloga sam odlučio testirati”.


“Premijer ne treba u samoizolaciju”, rekao je Beroš.


Istaknuo je kako su ovakve situacije očekivane.


Ova situacija nije neočekivana


“Epidemiološka situacija u Zadru trenutno nije značajno pogoršana, što će biti za nekoliko dana, ne znam.


Sve ostaje otvoreno, ako se situacija pogorša, naravno da ćemo reagirati. Obzirom na otvaranje, ova situacija nije neočekivana i ona se može dogoditi i negdje drugdje, ali brzina reakcije je ključna”, rekao je Beroš.


Poručio je kako sama putovanja nisu problematična, već treba obratiti pozornost na odgovorno ponašanje tijekom boravka i pri povratku.


“Ako izbjegavamo kontakte, ne rukujemo se i nosimo maske mogućnost zaraze je minimalna”, rekao je ministar Beroš.