Dan policije

Milanović uručio odlikovanja djelatnicima MUP-a: Dajem punu podršku policiji da čuva hrvatsku granicu od ilegalnih migracija

Hina

foto: Goran Kovacic/PIXSELL

foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kao krunu međunarodnog angažmana izdvojio je ispunjavanje uvjeta za članstvo u Schengenu i program izuzeća od viza sa Sjedinjenim Američkim Državama.ZAGREB – U povodu obilježavanja Dana policije i blagdana njihova zaštitnika svetog Mihovila, predsjednik Zoran Milanović uručio je na Pantovčaku 117 odlikovanja – Spomenice domovinske zahvalnosti – djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.


U prigodnom obraćanju Milanović je poručio kako daje punu podršku policiji da čuva hrvatsku granicu podsjetivši pritom na val prognanika u vrijeme dok je bio premijer, ali i na današnje ilegalne migracije.


“Imate moju podršku da čuvate hrvatsku granicu jer jedno je stvarna humanitarna potreba ljudi u nevolji koji dolaze u tisućama, a drugo je fikcija da imaš pravo u svakom trenutku doći tamo gdje te je volja”, kazao je predsjednik Milanović, koji je, čestitajući im Dan policije i blagdan njihova zaštitnika sv. Mihovila, osim dobrog zdravlja zaželio i dobre živce i staloženost u odgovornim poslovima koje obavljaju.
U prigodnom obraćanju istaknuo je da je posao policajaca socijalno i politički orijentiran, ali ne stranački.
Budući da je današnji dan međunarodni dan svih policija, predsjednik Milanović je je sugerirao kako bi hrvatska policija mogla imati i svoj dan.
„Vi ste hrvatska policija i pitao sam se zašto mi nemamo Dan policije koji odražava neki važan događaj iz naše novije prošlosti“, rekao je predsjednik Milanović i podsjetio kako bi hrvatska policija svoj dan mogla obilježavati, na primjer, na dan prvog postrojavanje policije u Svetošimunskoj.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je protekla godina bila puna izazova navodeći, među ostalim, sprečavanje ilegalnih migracija, ali i aktivnosti vezane za sprečavanje širenje epidemije koronavirusa i saniranje posljedica potresa u Zagrebu.


Kao krunu međunarodnog angažmana izdvojio je ispunjavanje uvjeta za članstvo u Schengenu i program izuzeća od viza sa Sjedinjenim Američkim Državama.


“Na tom putu ćemo nastaviti i dalje, ulaganjem u opremanje, pravni okvir, zaštitu i podizanje standarda policijskih službenika”, poručio je Božinović.


Za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovano je 117 pripadnica i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova.


U ime djelatnika MUP-a na odlikovanjima je zahvalila Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske, poručivši kako im je ta nagrada i motiv da svakodnevne poslove i dalje obavljaju profesionalno, savjesno i kvalitetno.