Na marginama sastanka

Milanović odlučio pomoći da se Rojsa skine s “crne liste” SAD-a: ‘Mnogi su mi to obećavali, ali do njega nije nitko ništa učinio’

P. N.

Foto Igor Soban PIXSELL

Foto Igor Soban PIXSELL

Njegov slučaj datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i RojsovoPredsjednik Zoran Milanović podržao je na nedavnom sastanku s umirovljenim generalima njihovu inicijativu o odlikovanju postrojbi HVO-a.


No Ljubu Ćesića Rojsa oduševio je više zbog jednog drugog detalja – Večernji list otkriva kako je predsjednik odlučio založiti se da se ovog generala skine s “crne liste” State Departmenta, koja uključuje blokadu imovine i računa, te zabranu putovanja u SAD, Kanadu i Australiju. Njegov slučaj datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i Rojsovo.


“Ne znam kako sam se uopće našao na toj listi jer nisam bio u Haagu ni optuženik ni osuđenik, čak ni kao svjedok, pa vjerujem da su mi tu listu podmetnule tajne službe. Kada je general Gotovina oslobođen, za njega je u ambasadu pisala Vesna Pusić i to je riješeno, a za mene nitko nije pisao pa sam uz pomoć svoje kćeri poslao hrpu dopisa na engleskom za sebe i Ademija, ali to se za mene zakompliciralo jer sam rođen u BiH. I tako sam još od 2003. godine ostao na listi skupa s najvećim svjetskim teroristima, s Osamom bin Ladenom, Sadamom Huseinom, Gadafijem, Miloševićem. Svi su pod zemljom, jedino sam ja ostao na crnoj listi” rekao je Rojs za Večernji.
Kaže da su mu mnogi veleposlanici, ministri pa i bivša predsjednica odlučili pomoći, ali to nije učinio nitko.


“Milanoviću sam na sastanku u oči rekao: Predsjedniče, od 11 ovdje prisutnih generala, nas 10 je glasalo za Kolindu. Svaka mu čast, ja sam njega prije i napadao jer sam druga politička opcija, ali on je u roku od dva dana kontaktirao s ambasadom – kaže Rojs za Večernji list.