Preprika u punom jeku

Milanović se nije smirio: ‘Sjetite se kako je Orešković govorila o Grabar-Kitarović; neka udruga B.a.B.e. promijeni ime’

P. N.

Zoran Milanović / Foto Robert Anic/PIXSELL

Zoran Milanović / Foto Robert Anic/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izabrana je krajem 11. mjeseca 2011. godine, par tjedana nakon što sam ja postao premijer. Onda je osam godina radila svoj posao, toliko da stvarno ne znam kako se zove - rekao je Milanović

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša, javlja televizija N1.
Komemoracija je održana kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.


Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Milanović je kazao kako treba reći tko je kriv za to:


“Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da bude sve još nadrealnije, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate”, rekao je Milanović u govoru, javlja televizija N1.
Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.


“Pitao sam djeda – gdje su partizani?”


“Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Od tu moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaše kuće su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.


“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović.


 


Ponovno je govorio o Daliji Orešković. Govorio je i o pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić i udruzi B.a.B.e. kojima je poručio da promijene to ružno ime.


Muškarci ne nariču, oni guslaju


“Napali su i Obersnela koji je stvarno znao pretjerati, ali je na provokacije jedne šovinističke provokatorice u Rijeci koja je kasnije izbačena iz HDZ-a upravo zbog takvih stvari, koja se hvalila svojim štiklama, spustio na takav način i bio je odmah na meti svih”, kazao je predsjednik, pa nastavio:


“To je nepošteno. Dakle, ako ulaziš u ring, onda mi nemoj donositi nož sa sobom. Igraj pošteno i očekuj ili budi spreman ili spremna da ti se uzvrati na isti način. Sad ću vam nešto pročitati kad ste me to veći pitali da vidite o kakvom se tu rječniku radi”, kazao je predsjednik i potom pročitao rečenicu gdje Dalije Orešković o tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović govori sljedeće:


“Koja je njena osnovna uloga? Brinuti o usklađenom  djelovanju državne vlasti? Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili zbog toga što je podkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da joj se nešto magli pogled na pravo stanje u državi” objasnila je Orešković.”


Nakon što je pročitao navedeni pasus, predsjednik je nastavio:


“Kad sam rekao narikača, a ne alapača i samodopadna, onda taj pridjev itekako ima svoju težinu. Nema muškaraca koji se profesionalno bave naricanjem, ali postoje guslari. Jedni i idrugi guslaju, ali guslari znaju biti toksični, pjevaju o povijesnim pobjedama i onda obično to završi u ratu”, rekao je Milanović.


Kako se ono zove pravobraniteljica?


“Kada nekome kažemo da je samodopadan i da je ustvari neiskren – jer nariakače su neiskrene, one to rade jer se to od njih očekuje – onda sam mislio baš na to i drago mi je da se javila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Kako se ono zove?”, upitao je predsjednik novinare. Kada mu neki nisu znali reći ili se u tom trenutku nisu mogli sjetiti njenog imena, nastavio je predsjednik, kako javlja N1.


“Drago mi je da se javila pravobraniteljica. Postoje ljudi koji obnašaju pa dosta važne javne funkcije, a da vi, a i ja kao predsjednik džrave, u prvi mah se nisam mogao sjetiti imena. Zove se Višna Ljubičić. Znate od kada je na toj dužnosti? Izabrana je krajem 11. mjeseca 2011. godine, par tjedana nakon što sam ja postao premijer. Onda je osam godina radila svoj posao, toliko da stvarno ne znam kako se zove. U prosincu 2019. godine dobila je još osam godina mandata, o vašem trošku. Opet nekako po izborima. Njezin posao je da reagira u ovakvim situacijama, dobro. Ja joj kažem da nisam nikoga uvrijedio. Želiš da te se tretira kao Amazonku? Onda budi spremna na to.”


Onda je imao poruku za gospođe iz BABE-a. “Moja poruka gospođama iz BABE-a – mijenjajte ime i osobu koja već deset godina galami u vaše ime. Ne čini vam dobro”, kazao je predsjednik, kako prenosi televizija N1. “B.A.B.E. – to je jedan tako neukusan naziv za udrugu da ga samo samodopadna osoba može dati. Neka promijene ime”, rekao je.