Prava jesen

Ljetu je definitivno kraj: Do kraja tjedna će osjetno zahladiti, u gorju bi mogao pasti i – snijeg!

P. N.

Istramet navodi kako je babljem ljetu definitivno kraj, jer nakon predstojećeg izraženijeg pada temperatura, povratak vrlo toplog i vrućeg vremena nije izgledan



Kraj ovog tjedna definitivno će izgledati kao prava jesen – slažu se meteorolozi, najavljujući svakodnevnu kišu i pljuskove, ali i oštar pad temperatura.


Istramet navodi kako je babljem ljetu definitivno kraj, jer nakon predstojećeg izraženijeg pada temperatura, povratak vrlo toplog i vrućeg vremena nije izgledan.


Glavnina oborina očekuje nas u petak, ali nestabilno će se zadržati i za vikend kada slijedi izražen pad temperature zraka!




Razmjerno topla zračna masa uz temperature na plohi od 850 hPa (1500 m.n.v.) u našem dijelu Europe zadržavat će se do prvih sati subote kada stiže izražena hladna fronta sa sjevera Europe. Temperature zraka u kratkom roku snizit će se i do 10 °C ispod prosječnih za doba godine!


Zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak i bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena. Vikend će tako obilježiti značajno niže temperature zraka u odnosu na protekle dane, što će za mnoge biti pravi “temperaturni šok”, jer će posebice na kontinentu trebati deblja odjeća.


Zahladnjenje će još izraženije biti u gorju, naročito u najvišim predjelima gdje bi prema trenutnim prognostičkim modelima početkom novog tjedna mogla čak i zasniježiti! U Alpama će početi snježna sezona, pošto se u višim predjelima očekuje i do metar pokrivača, piše Istramet.