Objašnjenje

Kuma ministrice Žalac pijana autom naletjela na pješakinju i pobjegla, ali nije kazneno prijavljena. Evo zašto

Hina Požeško-slavonska policija u četvrtak je, ne otkrivajući identitet, izvijestila da protiv kume ministrice Gabrijele Žalac koja je pijana automobilom udarila pješakinju i pobjegla s mjesta nesreće nije podigla kaznenu već prekršajnu prijavu jer su ih naknadno iz bolnice izvijestili da je pješakinja lakše ozlijeđena pa nisu »ispunjeni elementi kaznenog djela«.


Prema pisanju medija nesreću je izazvala kuma ministrice Žalac, Marijana Obradović. Policija navodi da je ona je 30. prosinca 2018. oko 18,30 sati u Osječkoj ulici u Jakšiću upravljajući automobilom pod utjecajem alkohola sletjela s kolnika i na nogostupu naletjela na 35-godišnju pješakinju i potom se udaljila.Požeško-slavonska policija u četvrtak je priopćila da je nakon očevida prometne nesreće »u svom izvješću za medije navela podatke i okolnosti prometne nesreće kojima je u tom trenutku raspolagala i kojima se rukovodila«.

»Podatak o alkoholiziranosti vozačice od 1,11 promila utvrđen je ispitivanjem pomoću alkometra, a nakon što je zatečena na kućnoj adresi. Istoga dana oko 20.40 sati vozačici je u OŽB Požega radi daljnje analize izvađena krv i izuzeti uzorci mokraće. Podatak o kvalifikaciji teške tjelesne ozljede 35-godišnje pješakinje policijski su službenici dobili usmeno od liječnika Hitnog prijema Opće županijske bolnice Požega, uz obavijest da je pješakinja zadržana na bolničkom liječenju«, navode u priopćenju.


Ističu da je na temelju tih podataka »u tom je trenutku postojala osnovana sumnja da je vozačica, kršenjem prometnih propisa izazvala opasnost i zbog toga prouzročila tešku tjelesnu ozljedu druge osobe«, što je kazneno djelo, kao i »nepružanje pomoći« jer je napustila mjesto nesreće s teško ozlijeđenom osobom.»Policijska postaja Požega je nakon dovršenog bolničkog liječenja ozlijeđene pješakinje zatražila potvrdu o konačnoj kvalifikaciji ozljeda, te je 3. siječnja 2019. zaprimila liječničku dokumentaciju i obavijest Opće županijske bolnice Požega prema kojoj je pješakinja u prometnoj nesreći, lakše, a ne teško ozlijeđena. Navedena činjenice u konkretnom slučaju značila je da nisu ispunjeni elementi kaznenog djela«, kažu u policiji. Dodaju i da je prema naknadno zaprimljenom nalazu potvrđeno da je vozačica u vrijeme prometne nesreće imala 1,34 promila alkohola u krvi.Policija kaže da je »o svim utvrđenim okolnostima i činjenicama« (uključujući kvalifikaciju ozljede i rezultate analize krvi i urina) izvijestila Općinsko državno odvjetništvo u Požegi. »Na temelju činjenica utvrđenih dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem, ne postoji osnovana sumnja da su počinjena gore navedena kaznena djela, već bi se zbog utvrđenih činjenica, a sukladno odredbama zakona, radilo o kažnjivim radnjama za koje je predviđena prekršajna odgovornost«, navode u priopćenju.U policiji ističu i da su »nakon jučerašnje konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Požegi, zastali s daljnjim prekršajnim procesuiranjem 40-godišnje vozačice, budući da je razvidno da će državno odvjetništvo nastaviti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti«.Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić Hini je u četvrtak potvrdio da je ozlijeđena pješakinja u bolnici bila pet dana te da su nakon obavljenih pretraga koje su uključivale i neurološki pregled te CT utvrdili da je riječ o lakšem potresu mozga.