sklopio 17 ugovora s Janafom

Krešo Petek: Od poduzetnika “žrtve” do osumnjičenog za podmićivanje moćnika

Jagoda Marić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Elektrocentar je lani imao prihod veći od 679 milijuna kuna, dok je 2018. godine imao prihode od 510 milijuna kuna. Takvo je poslovanje Peteku lani donijelo čistu dobit od 20 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije dobit bila upola manjaZAGREB – Tvrtka Elektrocentar Petek i njezin vlasnik Krešo Petek, kojeg se sada istražuje zbog sumnje za davanje mita Draganu Kovačeviću, direktoru Janafa, široj je hrvatskoj javnosti postala poznata u vrijeme suđenja bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel.


Tada je sve upućivalo na to da je manje poznata tvrtka i manje poznati poduzetnik »ispao« iz posla kupnje Cesta Sisak jer je posao dobio puno poznatiji i puno utjecajniji poduzetnik Željko Žužić i njegova tvrtka IGM Turopolje. Petekova tvrtka uspjela je zbog dogovorenog, ali propalog posla ishoditi naknadu štete od sisačke županije kojoj je s računa skinuto 200 tisuća kuna.


Žužić je na sudu tvrdio da je posao dobio jer je, koje li ironije, županici Merzel dao mito. Sada se pak provodi istraga o tome je li Krešo Petek osiguravao poslove za svoju tvrtku tako što je davao mito direktoru Janafa i gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške, Draženu Barišiću i Vinku Grgiću. U samo pet godina Petek i Elektrocenar su od žrtve i poduzetnika koji je posao izgubio zbog davanja mita, postali, kako sumnjaju u Uskoku, oni koji poslove dobivaju zahvaljujući mitu.


Dva ugovora
Koliko su točno vrijedni svi poslovi koje je Elektrocentar Petek sklapao s Janafom, ne zna se jer na svojim stranicama Janaf je samo objavio sve ugovore koje je sklopio, popis izvođača, ali ne i vrijednosti ugovora. Uskok pak u svom priopćenju spominje samo dva ugovora od po 20 milijuna kuna.


Na stranicama Janafa pak može se vidjeti da su s Elektrocentrom Petek ove godine sklopili dva ugovora, od toga se jedan odnosi na Izvođenje radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza. Prije toga, u 2017., 2018., i 2019. godini Janaf je kao naručitelj s tvrtkom Elektrocentar Petek sklopio ukupno 17 ugovora.


Elektrocentar nije jedina Petekova firma

Elektrocentar nije jedina tvrtka koju Krešo Petek ima, trenutno su aktivne putnička agencija Petek Tours, koja je u nekoliko godina s različitim ministarstvima ostvarila promet od 523 tisuće kuna, dok joj je ukupan prihod oko deset milijuna kuna godišnje. Petekova tvrtka Mipek, koja je u šest godina poslovanja s ministarstvima imala promet od dva milijuna kuna, lani je imala ukupan promet od 30 milijuna kuna. Ranije su ugašene, odnosno brisane Petekove tvrtke Dekop, Niskogradnja usluge i Fero alati.

Njihova se vrijednost ne može pronaći ni u oglasniku javne nabave jer Janaf, iako je tvrtka u većinskom vlasništvu državnih institucija, nije obveznik javne nabave. Koliko su i kako poslovali s državnim tijelima bilo na lokalnoj, bilo na državnoj razini, tek će se raspetljavati, a iz sustava Državne riznice može se vidjeti da je od 2013. godine, od kada se ti podaci objavljuju, Elektrocentar s ministarstvima i Vladinim uredima sklopio poslove vrijedne ukupno nešto manje od 81 milijun kuna.


Udvostručeni prihodi


Od početka ove godine toj je kompaniji iz državnog proračuna isplaćeno gotovo deset i pol milijuna kuna, a najviše su dobili 2016. godine – 29 milijuna kuna. No, poslovalo se dobro i godinu dana prije, kad je Elektrocentar Petek u poslovima s ministarstvima zaradio gotovo 17 milijuna kuna.


Elektrocentar je lani imao prihod veći od 679 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije, odnosno 2018. godine, ta tvrtka imala prihode od 510 milijuna kuna. Takvo je poslovanje Peteku lani donijelo čistu dobit od 20 milijuna kuna, pokazuju izvješća objavljena na Fini, dok je godinu dana ranije dobit bila upola manja.


Samo prije pet godina, odnosno 2015. godine, tvrtka je ostvarivala nešto više od 300 milijuna kuna prihoda, što znači da su joj se prihodi od tada udvostručili, a vrijeme je to intenzivnog potpisivanja ugovora s Janafom. Tvrtka je osnovana 1993. godine i trenutno zapošljava 393 radnika.