Stožeri javljaju

Koronavirus u Hrvatskoj: Novi slučajevi u Istri i Zadru. U Primorsko-goranskoj zaražena i liječnica s KBC-a. U Slavonskom Brodu otkrili moguće žarište

P. N.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

U Istri je u utorak zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je osobi koja je bila u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom u ZagrebuNOVO 14.05 U protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom, obje su iz Kutine i u oba slučaja riječ je o kontaktima ranije oboljelih od Covida-19, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite.


Iz Stožera navode da je za novozaražene poznat izvor zaraze, i svi njihovi kontakti stavljeni su pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.


I među jučer zabilježena četiri zaražena na području Sisačko-moslavačke županije, dvije su osobe iz Kutine, a dvije s područja Petrinje, s poznatim kontaktima, koji su stavljeni pod epidemiološki nadzor.
U današnjem priopćenju Stožer CZ Sisačko-moslavačke županije ponovno poziva građane da se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv Covid infekcije ovisi o svijesti i disciplini svih građana.


NOVO! 13.21 Podaci županijskog Stožera civilne zaštite govore o još jednoj osobi oboljeloj od koronavirusa s šireg područja Otočca. Riječ je o osobi iz Vrhovina koja je bila u kontaktu oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji. Novooboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.
Na ovaj način u Lici od COVID-19 trenutno boluje sedam pacijenata. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 21 osobom uzimanjem uzoraka te su svi rezultati testiranja negativni, a testiranje na koronavirus
provedeno je nad ukupno 636 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 46 osoba.


Marin Smolčić


NOVO! 12.34 – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih su četiri vezana uz svatove koji su do sada rezultirali s oko 40 zaraženih, dok se jedan odnosi na čobanijadu koja bi mogla biti novo veliko žarište zaraze.


S obzirom na to da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s čobanijadom u Podcrkavlju 27.lipnja, na kojoj je bilo puno sudionika, molimo sve koje su tamo bili da se, ukoliko imaju određene respiratorne simptome, jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri, apelirao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.


U Brodsko-posavskoj županiji trenutno imaju 38 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka pandemije koronavirusa u ovoj su županiji zaražene ukupno 83 osobe, jedna je preminula.


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na terenu županijski Stožer civilne zaštite uputio je apel svim organizatorima javnih i društvenih okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja takvih događanja.


NOVO! 12.00 U Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među novozaraženima nalazi se i liječnica KBC-a Rijeka. Iz Stožera civilne zaštite poručuju da razmatraju i nove mjere, koje neće biti popularne.


U Zadarskoj županiji jedna je novooboljela osoba od Covida-19, a riječ je o mlađoj ženi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji, izvijestio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.


U samoizolaciji je 178 osoba, a s današnjim danom pet je osoba ozdravilo.


Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su dva pacijenta, jedan je na respiratoru, a jučer su testirana 142 uzorka.


U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su četiri kršenja propisane mjere samoizolacije.


U Istri još jedan slučaj koronavirusa


U Istri je u utorak zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je osobi koja je bila u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom u Zagrebu, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.


Epidemiološka situacija u Istri je i dalje stabilna, neovisno o tome što u zadnjih šest dana Istarska županija bilježi sedam slučajeva zaraze Covidom-19, ističe Stožer.


»Tjekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz pulske Opće bolnice. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 195 uzoraka briseva na Covid-19 te je potvrđen jedan pozitivan«, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.


U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitalizirano devet pozitivnih pacijenata dok je u Istri u samoizolaciji stotinjak osoba.