Lokalni stožeri

U PGŽ nema novih slučajeva COVID-a 19, u Zagrebu 23 oboljele osobe, u Istri ih je 9

Hina, Portal Novi list

Dino Kozlevac / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Dino Kozlevac / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Kod sedam osoba u Istri radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jedna iz Republike Albanije te jedan iz ZagrebaSedam je novooboljelih od koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije – troje iz Splita te po jedna osoba iz Solina, Vrgorca, Baške Vode i Klisa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


Obrađeno je 255 testova, a od sedam novooboljelih, dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode testirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju.


Troje novooboljelih kontakti su ranije oboljelih koji se dovode u vezu s nedavnom svadbom. Iz tog je žarišta, naime, do sada utvrđena zaraza kod 17 osoba. Kod jednog novooboljelog izvor zaraze se još utvrđuje.
Stožer napominje i kako se jedna zaražena osoba nalazi na bolničkom liječenju u KBC u Split, a njih 314 u samoizolaciji.


4 pozitivnih u Zadru, 3 povezano sa svadbom


 


Dosad se ukupno deset osoba povezuje s vjenčanjem održanim prošloga vikenda u Zadru, a na području Zadarske županije trenutačno su 22 osobe zaražene koronavirusom.


Stožer apelira na sve građane da se pridržavaju osnovnih epidemioloških uputa, što podrazumijeva stalnu higijenu, držanje propisane distance te nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima u kojima boravi veći broj ljudi.


 


Jedan novozaraženi u Krapinsko-zagorskoj


NOVO! 16.42 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije otkrivena je jedna novozaražena osoba, a ukupno ih je sedam, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskoga stožera Civilne zaštite na kojoj je župan Željko Kolar rekao da “situacija još nije pobjegla kontroli”.


Novooboljela osoba dolazi s područja općine Huma na Sutli.


Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se pet osoba liječi kod kuće, a dvije u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Jedna je osoba na respiratoru, a jedna pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.


“Kod tih sedam novozaraženih raspon godina je od sedam do 60 godina. Pet osoba se zarazilo u Zagrebu preko poslovnih kontakata, a dvije interfamilijarnim prijenosom”, rekla je Mahmutović.


Dodala je kako je u izolaciji 114 osoba, a većina njih bila je u kontaktu s ljudima na području Zagreba, na vjenčanjima, krstitkama te prvim pričestima.


„Stoga apeliramo na građane da, ako imaju mogućnost, takve situacije odgode ili nose maske u slučaju većih okupljanja“, rekla je Mahmutović.


Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek je istaknuo da je u posljednja 24 sata testirano 48 osoba, a dosad ukupno 3278. Za sedam osoba još se čekaju rezultati.


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako situacija “još nije pobjegla kontroli”.


„Austrija i Slovenija ni u jednom trenu nisu ukinule mjere obaveznog nošenja maski u trgovinama, ljekarnama, i mislim da bismo to trebali uvesti odmah danas ako već nismo prije 10 dana, kad smo trebali”, rekao je Kolar.


Dodao je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo nijednog slučaja zaraze vezanog uz ugostiteljski objekt ili toplice, što dokazuje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.


Župan je pozvao i sve mještane te goste da se pridržavaju mjera kako se ne bi ponovile veće restrikcije.


„Nećemo zaustaviti gospodarstvo, to nećemo moći izdržati. Morat ćemo naučiti živjeti s virusom dok se ne nađe cjepivo, balansirati između zdravlja i zadržavanja uvjeta za gospodarstvo“, istaknuo je župan Kolar.


12 zaraženih u Brodsko-posavskoj


NOVO! 15.40 U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih, izvijestio je u četvrtak ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.


Kako je rekao Cvitković, od tog broja njih 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a za jednu osobu utvrđuje se izvor zaraze.


U slavonskobrodskoj bolnici trenutačno je jedna osoba pozitivna na koronavirus i ona je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji nema veze sa zarazom.


U Brodsko-posavskoj županiji ima 57 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.


U vezi s jučerašnjom informacijom o zaraženima s jednog privatnog okupljanja, novinari su pitali je li riječ o proslavi ređenja jednog svećenika u Slavonskome Brodu, a Cvitković je odgovorio kako zbog moguće stigmatizacije neće komentirati privatna okupljanja.


Mijo Kršić iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdio je na upit novinara da su među pozitivnima na koronavirus i dva policijska službenika. Rekao je kako je riječ o osobama koje rade u uredima i nisu u izravnom kontaktu s građanima te da su, prema proceduri, testirani i oni koji su s njima bili kontaktu, a njihovi su nalazi bili negativni.


Od šezdesetak slavonskobrodskih djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su trenutačno u samoizolaciji nijedan nije liječnik, odgovorio je novinarski upit pomoćnik ravnatelja bolnice Boris Hrečkovski.


Dio djelatnika tijekom vikenda bit će ponovno testiran te se očekuje da će početkom sljedećeg tjedna ponovno biti na poslu, rekao je.


U toj su županiji od početka pandemije 102 osobe bile zaražene koronavirusom.


Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković ponovno je pozvao organizatore skupova da poduzmu sve potrebne mjere.


Posebno je zahvalio onima koji su otkazali nekoliko velikih skupova, poput Motorijade na Strmcu, Rock-festivala u Starcima i Ribarske večeri u Davoru.


Stranci krše samoizolaciju u Sisku


NOVO! 15.32 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zaražene su dvije osobe pa su u drugom razdoblju epidemije od 17. lipnja ukupno oboljele 34 osobe, od čega 13 s područja Kutine, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.


Predstavnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Robert Vukić je rekao da su od 17. lipnja otkrivena samo četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije, i to državljana Srbije i BiH.


Kako je rekao načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite dr. Roman Rosavec, u samoizolaciji je 166 osoba, od kojih samo na kutinskom području njih 66. Kako je rekao, virus je uglavnom uvezen i proširen je na okupljanjima ljudi, pri čemu nisu poštovane propisane mjere zaštite. Primjer je proslava diplome u jednom kutinskom OPG-u, zatim jedno druženje u Hrvatskoj Kostajnici te natjecateljska turneja jednog sisačkog sportskog društva.


Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić je upozorio kako je u vrijeme nedostatka lijeka i cjepiva jedino jamstvo zaštite od širenja virusa poštovati propisane mjere.


U sisačkoj Općoj bolnici nema oboljelih od koronavirusa, potvrdio je ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović. Rekao je kako je ulaz pacijentima moguć samo sa zaštitnom maskom, uz obaveznu trijažu te da posjeti nisu dopušteni, a razgovori s pacijentima mogući su preko skypea.


23 oboljela u Zagrebu


NOVO! 15.00 U Zagrebu je 23 novooboljelih od koronavirusa, izvijestila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.


“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedno je 420 testiranja. Detektirano je 23 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Posljedično tome je za 59 osoba određena mjera samoizolacije”, izjavila je Šikić.


Istaknula je da je 14 novooboljelih kontakt s ranije oboljelim osobama, za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze, a jedan slučaj povezan je sa izloženošću u noćnom klubu.


“Trenutno je u gradu Zagrebu 343 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1218 samoizolacija”, izjavila je Šikić za Hinu.


NOVO! 14.45 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih četiri u Dubrovniku te po jedan u Metkoviću, Janjini i Župi dubrovačkoj, a svima je epidemiološka obrada u tijeku, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.


U Dubrovniku su zaražene dvije žene srednjih godina, jedan muškarac srednjih godina te jedan mladić. U Metkoviću je zaražen mladić, u Janjini muškarac srednjih godina, a u Župi dubrovačkoj žena srednjih godina, ističu iz županijskog stožera.


U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto šest zaraženih. Ukupno je 28 aktivnih slučajeva zaraze. Od početka pandemije analizirano je ukupno 4332 uzorka.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 117 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što čini ukupno 39 kršenja od početka pandemije.


Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Bez novozaraženih u PGŽ


NOVO! 11.37 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno u Primorsko.goranskoj imamo 26 aktivnih slučajeva zaraze i 83 osobe koje su ozdravile.


NOVO! 11.25 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa su oboljele tri osobe i to po jedna iz Županje, Cerne i Borova, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


Od početka epidemije Vukovarsko-srijemska županija je zabilježila 87 slučajeva koronavirusa, a 41 oboljeli je ozdravio.


U samoizolaciji se nalazi 279 osoba dok je na COVID-19 testirano ukupno 3085 osoba.


Među zaraženima su i dva su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji se, iz sustava zdravstva, nalaze četiri liječnika, 28 medicinskih sestara i šest nezdravstvenih radnika.


NOVO! 11.09 U Karlovačkoj je županiji pet novooboljelih od koronavirusa – četvero u Ogulinu, a jedna osoba u Karlovcu, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su četiri pozitivna nalaza, poduzimaju se epidemiološke mjere te se i dalje traže kontakti oboljelih osoba.


Za sada je poznato da su epidemiolozi za Danijela Vukelju, oboljelog zamjenika gradonačelnika Ogulina, utvrdili 27 kontakata i svi se nalaze pod mjerama samoizolacije.


Oboljeli nisu povezani s gradskom upravom


Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da nova četiri slučaja u Ogulinu nisu povezana s gradskom upravom, da su on i njegovi suradnici testirani danas, te da se nalazi tek očekuju.


Zgrada gradske uprave bila je jučer zatvorena, a danas se, po preporuci epidemiologa normalno radi.


U Karlovcu je kod jedne žene, kontaktu ranije oboljele osobe, potvrđena prisutnost koronavirusa.


U Karlovačkoj županiji ukupno je od početka epidemije 57 slučajeva zaraze, trenutno je 26 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 171 osoba.


Devet oboljelih u Istri


Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je o čak devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 192 uzoraka briseva, a među novooboljelima je i jedan zdravstveni djelatnik pulske bolnice.


Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jedna iz Republike Albanije te jedan iz Zagreba. Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom dok je u jednom slučaju još u tijeku epidemiološka obrada, naveo je načelnik Stožerae Dino Kozlevac.


»Jedna novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik pulske Opće bolnice koji se zarazio izvan bolničkog sustava. Nakon epidemiološke obrade definirani su svi preventivni postupci, te je sedam zdravstvenih djelatnika u mjerama samoizolacije«, rekao je Kozlevac dodavši i kako je u tijeku preventivna dezinfekcija prostora.


Pulska Opća bolnica, tvrdi šef Stožera, nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.


Neslužbeno se doznaje kako je zaraženi zdravstveni djelatnik bio u kontaktu s kolegom iz Beograda koji je doputovao u Pulu.


Inače, u bolnici je trenutno hospitalizirano dvadeset zaraženih osoba dok je u samoizolaciji u Istri stotinjak građana. Stoga je Kozlevac još jednom pozvao građane i sve turiste na odgovorno ponašanje u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja.


»To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima te izbjegavanja velikih okupljanja«, poručio je Dino Kozlevac.


Ličko-senjska županija


U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.


Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.


U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 14 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 7 negativnih rezultata testiranja a za 7 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 680 osoba.


Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 37 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.


Osječko-baranjska županija


Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba.


Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba. 


U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru.  


U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 724 osoba.


Ni jučer policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u jednoj od 37 samoinicijativnih provjera osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi, u Osijeku.


Zadar: Još tri osobe pozitivne na koronavirus


Još tri osobe pozitivne su na koronavirus vezano uz vjenčanje u Zadru koje održano prošlog vikenda, a riječ je o mlađim osobama, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.


Dosad je od Covida-19 oboljelo sedmero ljudi koji se dovode u vezu sa spornim vjenčanjem, a u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi.


Jučer je testirano 130 uzoraka, u samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor istekao je za 4424 osobe.


U jedinici intenzivnog liječenja u Općoj bolnici u Zadru jedan je pacijent na respiratoru, a na Covid odjelu hospitalizirana je jedna osoba.


Iz Stožera podsjećaju na jučerašnju izjavu zadarskoga epidemiologa Alana Medića koji je zamolio sve koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi, kako bi im se odredila mjera samoizolacije.


»Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u nadolazećim danima ponašaju odgovorno, što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te, ako moraju izlaziti, neka obavezno nose zaštitne maske«, rekao je Medić.


U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.