Epidemija u domu

KORONAVIRUS Glavni riječki epidemiolog: “Rizik za zaražene u Delnicama još je vrlo velik”

Barbara Čalušić

Kad je riječ o asimptomatskim bolesnicima, računamo da je to vrijeme deset dana od pozitivnog nalaza dok za osobe koje imaju simptome može proći još vremena prije nego što razviju težu kliničku sliku te će se faza rizičnosti sigurno protegnuti i na sljedeći tjedan, kaže Dobrica RončevićRIJEKA – Prošlotjedno izbijanje epidemije u delničkom domu za starije i nemoćne osobe odnijelo je prve žrtve. Jučer je od posljedica koronavirusa preminulo četvero korisnika delničkog doma, od čega su dvije osobe umrle u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a jedan pozitivan korisnik doma koji nije imao simptome bolesti COVID-19, ali je imao malignu bolest, preminuo je u domu. Kako je sinoć u Dnevniku Nove TV kazao epidemilog Branko Kolarić, tijekom dana preminula je još jedna osoba. U noći s utorka na srijedu u KBC-u Rijeka prebačeno je troje korisnika doma u kojem je jučer bilo smješteno 49 zaraženih osoba, dok ih je 13 bilo u bolnici.


– Osoba koja je preminula u delničkom domu bila je pozitivna na kronavirus, ali nije imala simptome. S obzirom na to da je prošlo manje od deset dana od pozitivnog testa na virus, ne može se tretirati kao bolesnik kod kojeg je nastupilo izlječenje, no činjenica jest da se radi o korisniku koji je u delnički dom smješten u lošem stanju, zbog svoje primarne bolesti čiji je smrtni ishod bio neizbježan, objasnio je glavni županijski epdiemiolog dr. Dobrica Rončević.


Očekivane komplikacije​


Korisnici koji su preminuli u bolnici, prema njegovim su riječima, teški kronični bolesnici i u njihovu slučaju infekcija koronavirusom razvila se u bolest. Riječ je o osobama visoke životne dobi, koji su uz ostale komorbiditete, imali i neurološke bolesti.
S obzirom na to da je prošlo deset dana od pojave infekcije u delničkom domu, komplikacije u zdravstvenom stanju zaraženih u ovom su trenutku očekivane. Stanje hospitaliziranih bolesnika vjerojatno će se komplicirati i dalje.
– Faza rizičnosti za zaražene u delničkom domu vjerojatno će potrajati još neko vrijeme. Kad je riječ o asimptomatskim bolesnicima, računamo da je to vrijeme deset dana od pozitivnog nalaza, dok za osobe koje imaju simptome može proći još vremena prije nego što razviju težu kliničku sliku te će se faza rizičnosti sigurno protegnuti i na sljedeći tjedan, istaknuo je Rončević.


U KBC-u Rijeka jučer je s dijagnozom bolesti COVID-19 na liječenju bilo 24 pacijenata, a osim tri novoprimljena pacijenta, dvije su osobe otpuštene iz bolnice. Preminuli pacijenti doma za starije u Delnicama bili su žena u dobi od 91 godine i muškarac koji je bio 1939. godište. Iz bolnice su izvijestili kako se na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškim simptomima liječi 19 pacijenata, a u respiracijskom centru smješteno je petero pacijenata, od kojih su troje na respiratoru, a dvoje na intenzivnoj njezi i na ranoj respiratornoj rehabilitaciji.


– Dosad smo iz doma u Delnicima hospitalizirali 16 bolesnika, a od tih 16, jedna je bolesnica otpuštena. Trenutačno je na našoj Klinci za infektivne bolesti dvanaest korisnika delničkog doma, a jedna se bolesnica liječi u respiracijskom centru. Najmlađa bolesnica koja je otpuštena iz bolnice i koja nije imala simptome bolesti imala je 43 godine te je u domu zbog duševne zaostalosti. Svi su drugi hospitalizirani bolesnici simptomatski s nizom komorbiditeta i većina ih ima bakterijske infekcije, tako da oni svi imaju teške kliničke slike, upozorila je predstojnica Klinike za infektivne bolesti prof. dr. Biserka Trošelj Vukić.


Najveći skok u PGŽ-u


Prema jučerašnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na području PGŽ-a bilo je 11 novozaraženih osoba. Svi su kontakti prethodno zaraženih, a petero je ljudi ozdravilo. U PGŽ-u jučer je bilo 138 aktivnih slučajeva, dok su 443 osobe bile u samoizolaciji. Prema izvješću HZJZ-a 14-dnevna stopa broja novooboljelih u PGŽ-u iznosi 62,3 novooboljela na 100 tisuća stanovnika. U izvješću se ističe da je najveći broj oboljelih u priobalnim županijama zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj, PGŽ-u i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najveća sedmodnevna stopa 28. rujna bila je u Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i PGŽ-u, pri čemu se znatan skok u broju oboljelih dogodio upravo u PGŽ-u. Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze i 1.256 aktivnih slučajeva . Od posljedica virusa preminulo je petero zaraženih, a 288 pacijenata bilo je na bolničkom liječenju, od čega su se na respiratoru nalazila 23 pacijenta.