Epidemiolog Kolarić

Kako će izgledati “suživot” s virusom na jesen: ‘Maske bi mogle biti obavezne i na otvorenom’

P. N.

Foto Marko Lukunić PIXSELL

Foto Marko Lukunić PIXSELL

Kolarić kaže da će se i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće, ali do generalnog zatvaranja neće doćiKako će izgledati suživot s izvjesnim dolaskom drugog vala koronavirusa na jesen? Osim obavezne distance od metar i pol, maske bi mogle postati obavezne čak i na otvorenom – potvrdio je za Jutarnji list epidemiolog iz Vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19, dr. Branko Kolarić.


Sličnu su mjeru nedavno donijeli Francuzi, koji su propisali obavezno nošenje maski u čak stotinjak ulica Pariza u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje epidemioloških mjera uvedene su kazne.


Kolarić kaže da će se i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće, ali do generalnog zatvaranja neće doći. Moguće je, pak povremeno zatvaranje nekih prostora, odnosno djelatnosti.
– Pokaže li se da su, primjerice, restorani izvor povećanja zaraženih ili, pak, noćni klubovi, Stožer će morati donositi mjere kojima će se obuzdati širenje koronavirusa. Hoće li to biti i zatvaranje, ovisit će o tome jesu li neke blaže mjere bile nedovoljne – objašnjava i dodaje da je i na otvorenim prostorima, na kojima ljudi borave na udaljenosti manjoj od metra i pol duže od petnaestak minuta, također  moguće uvesti obvezne maske.