Bolji i od Šeksa?

Jandrokoviću bi moglo uspjeti nešto što još niti jednom hrvatskom političaru nije pošlo za rukom

Dražen Ciglenečki

Gordan Jandroković / Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Gordan Jandroković / Foto Sanjin Strukić PIXSELL

A tko ako ne on, kaže nam jedan član predsjedništva strankeU samostalnoj Hrvatskoj nitko još dva puta zaredom nije bio predsjednik Sabora. Vladimir Šeks je nakon izbora 2007. vjerovao da će on ponoviti četverogodišnji mandat predsjednika Sabora, ali Ivo Sanader priopćio mu je tada da je red da to mjesto prepusti jednom drugom veteranu HDZ-a, Luki Bebiću.


Šeks je zbog toga bio jako ljut, ali nije s tim u vezi mogao ništa napraviti i morao se zadovoljiti pozicijom potpredsjednika Sabora. Sada je Gordan Jandroković u prilici da čak osam godina u komadu obnaša tu čisto tehničku i protokolarnu, ali prestižnu dužnost predsjednika Sabora.


»A tko bi to bio ako ne Jandroković? Osim toga, što bi on bio ako ne predsjednik Sabora, sumnjam da mu se vraća u izvršnu vlast«, rekao nam je jučer jedan član Predsjedništva HDZ-a.
Jandroković nije od početka prošlog saziva bio predsjednik Sabora. Postao je to u proljeće 2017., kada je Most izbačen iz Vlade, što je za posljedicu imalo odlazak Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora.


Paralelno je Jandroković, što je dotad bilo neuobičajeno, zadržao dužnost glavnog tajnika HDZ-a, znajući da u njoj, a ne u tome što vodi parlamentarne sjednice i svađa se sa zastupnicima, leži njegova politička moć.


I predsjednik Kluba HDZ-a mogao bi ostati isti čovjek, iskusan politički operativac, čovjek koji je spreman s jednakim žarom braniti u javnosti apsolutno svaku politiku svoje stranke.


Na Branka Bačića se Plenković uvijek može osloniti.