IZBORI 2020

Trijumf HDZ-a, potpuni potop Bernardićevog Restarta! Plenkoviću vrlo malo nedostaje do saborske većine

Portal Novi list, Hina

Reuters / Davor Kovačević / PIXSELL

Reuters / Davor Kovačević / PIXSELL

Svi se pitaju kada će Bernardić dati ostavkuHrvatska je danas u jeku pandemije koronavirusa održala svoje prve parlamentarne izbore usred ljetnog perioda. HDZ je veliki pobjednik izbora, koji će vjerojatno bez ikakvih problema možda čak i samostalno sklopiti novu većinu. Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem doživjela je – potpuni potop.


Treća po snazi parlamentarna opcija bit će Domovinski pokret Miroslava Škore, dok izbori donose i veliki povratak donedavno otpisanog Mosta. U Sabor ulaze još zeleno – lijeva koalicija sa strankom Možemo, centristička opcija Stranke s imenom i prezimenom u koaliciji sa strankom Pametno, HNS i Reformisti Radimira Čačića. Živi zid i Milan Bandić prestaju biti parlamentarne stranke.


NOVO! 00:49 Neslužbeni rezultati DIP-a, objavljeni nakon obrađenih 94,90 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat.
Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata.


Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.


Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa.


NOVO! 00:15 Nakon obrađenih oko 91 posto biračkih mjesta u 00.15, ovo su rezultati:


HDZ osvaja 67 mandata, Restart koalicija 41 mandat, Domovinski pokret 16, Most 8 mandata i Možemo! 7 mandata.


U Sabor prema nepotpunim rezultatima ulazi koalicija stranaka Pametno, Fokus te Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja dva mandata, a jedan mandat osvaja HNS. I Reformisti Radimira Čačića prema ovim rezultatima osvajaju jedan mandat.


NOVO! 23:05 – Gordan Jandroković dobio je u 2. izbornoj jedinici više preferencijalnih glasova od lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 22:45 – Obrađeno je nešto manje od dvije trećine biračkih mjesta. HDZ je na 68 mandata, Restart koalicija na 43, Domovinski pokret na  15, Most je porastao na 8, Možemo ostaje na 6 zastupnika. Stranka s imenom i prezimenom / Fokus dobivaju 2 mandata, a HNS 1.


NOVO! 22:39 – Predrag Fred Matić rekao je da se sada vidi da su predizborne ankete naklonjene samo onima koji ih plate. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 22:37 – U Sabor će čini se i pjevač Hladnog piva Mile Kekin. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 22:35 – Svjetske agencije dosta su iznenađene ishodom izbora u Hrvatskoj. Više OVDJE.


NOVO! 21:48 – Evo kako su raspodijeljeni preferencijalni glasovi u 7. i 8. izbornoj jedinici. Ima dosta iznenađenja među “teškašima”. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 21:59 – Potpuna propast “gradonačelnika Hrvatske” Milana Bandića, koji ostaje izvan Sabora. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 21:45 – Razlika je sada još veća – HDZ dobiva 70 mandata, a Restart 42. Domovinski pokret ostaje na 15 mandata, Možemo i Most na 6, Reformisti 2, SSIP 1 i HNS 1.


NOVO! 21:23 – Priču o platformi !Možemo koja je među većim iznenađenjima izbora pročitajte OVDJE.


NOVO! 21:20 – Stižu i novi rezultati. Prema ažuriranim podacima HDZ pada na 69 mandata, a Restart koalicija ostaje na 43. Domovinski pokret dobiva 15 mandata, Most 6, koalicija Možemo 4 mandata, Reformisti i HNS po 2, a Stranka s imenom i prezimenom 1.


 NOVO! 21:00 – Na temelju 30-ak posto obrađenih biračkih mjesta HDZ dobiva čak i više nego po izlaznim anketama – čak 71 mandat. Restart koalicija dobiva 45, koalicija !Možemo 4 mandata, jednako kao i Most. Po jedan mandat ide Stranci s imenom i prezimenom, HNS-u i Reformistima.NOVO! 20:18 – Dalija Orešković kaže da HDZ ne treba ni kucati na njihova vrata, opširnije OVDJENOVO 20:02!


Prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa HDZ osvaja 62 mandata.


RESTART osvaja 43, Domovinski pokret 14 mandata, Most 9, Možemo 8, Stranka s imenom i prezimenom 3, a izgleda da u Sabor ulazi HNS odnosno Predrag Štromar.Možemo je potpuno razbio SDP u Zagrebu. Opširnije OVDJE.U Domovinskom pokretu zadovoljni su rezultatima. Opširnije OVDJEZbog jako lošeg rezultata Restart koalicije, barem prema izlaznim anketama, sve su glasniji pozivi da Davor Bernardić podnese ostavku.


Biljana Borzan kaže da ona ne bi ostala da je na njegovom mjestu (opširnije OVDJE)


Zlatko Komadina kaže da je “odluka na njemu” (opširnije OVDJE)Predsjednik Zoran Milanović već je razgovarao s Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem.


Ne zna se još uvijek je li glasao. Opširnije OVDJE


—————


Današnje izbore, sada je potpuno izvjesno, obilježit će nekoliko detalja – strogi epidemiološki uvjeti u kojima je zbog pandemije koronavirusa održan izborni proces, relativno mali broj prigovora zbog kršenja propisa, ali i manju izlaznost nego prije četiri godine.


Izborne ankete donijele su nemalo iznenađenje u odnosu na prijašnje ankete – HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom, dok Restart koalicija ima svega 44 zastupnika. Domovinski pokret dobiva 16 zastupnika, lijeva koalicija sa strankom Možemo 8 mandata, Most također 8, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata. Manjine imaju pravo na osam. 


————————————————————-


Do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Do 16, 30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto).


Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto). Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71) .


Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).


Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine.


Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.


Kontrec: Riješen je problem s listićima na Braču i u Vodicama


Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec kaže da DIP za sada nema ozbiljnijih primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora.


„Vjerujem da će tako ostati do kraja izbornog dana“, kazao je za Hrvatski radio i potvrdio da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.


Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni, kazao je Kontrec i poručio kako će svoje pravo moći iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zateknu u krugu birališta na kojima je ponestalo listića.


DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.


Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.


Vjerujem da će tako biti i do konca izbornoga dana, kazao je.


Nije želio prognozirati hoće li ove nedjelje na izbore izaći više birača nego prije četiri godine kada ih je izašlo gotovo 53 posto. Teško je to procijeniti, za tri sata ćemo znati sve podatke, kazao je.