Nikša Vukas

Iz SDP-a objasnili zašto su odbili Plenkovića i poručili o izboru svog predsjednika: Ako se više nitko ne prijavi za šefa SDP-a, onda ostajemo na Peđi

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Preuranjeno smo otišli u izbore, a epilog je da imamo trocifreni broj novooboljelih od koronavirusa i pretpostavku dvocifrenog pada gospodarskog rasta, negdje na 11 posto", upozorio je Vukas.ZAGREB – Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je u utorak da se v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nije odazvao pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak jer nisu dobili službeni poziv ni dnevni red ni popis sudionika sastanka, što smatraju netransparentnim i neprihvatljivim.


“SDP je informaciju o sastanku s Plenkovićem dobio od medija. Nismo dobili nikakav službeni poziv za sastanak u Vladi, dnevni red ni popis sudionika koji bi se trebali odazvati tom sastanku. Dobili smo usmeni telefonski poziv iz kabineta premijera, a mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka nije transparentan, nije dobar i na taj se poziv nismo odazvali“, reko je Vukas na konferenciji za novinare.


Ne bi to bila dobra poruka


Mi smo oporbena stranka, s HDZ-om i Vladom nismo ni u kakvoj koaliciji i mišljenja smo da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka. Odazvali bismo se da je u pitanju bio sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki prihvatljivih stranaka, dodao je.
Kao bitne činjenice naglasio je da se Sabor još nije konstituirao i da je Plenković još uvijek tehnički premijer. SDP bi se u interesu Hrvatske i gospodarstva odazvao na službeni poziv s dnevnim redom sa svim oporbenim strankama.


Na primjedbu da je premijerova intencija bila razgovarati sa svim parlamentarnim strankama o krizi Vukas je uzvratio da je SDP tijekom koronakrize u Saboru pokrenuo puno zakonskih prijedloga i inicijativa za spas gospodarstva i radnih mjesta, ali ih je vladajuća stranka sve odbila.


Pozivati na sastanke u četiri oka je neprihvatljivo


“Preuranjeno smo otišli u izbore, a epilog je da imamo trocifreni broj novooboljelih od koronavirusa i pretpostavku dvocifrenog pada gospodarskog rasta, negdje na 11 posto”, upozorio je Vukas.


Da je bilo interesa, o tome smo mogli prije razgovarati. Jedini HDZ-ov interes bili su brzi izbori pa sada imamo rast oboljelih, pad gospodarstva i povećanje plaća onima s više od 20.000 kuna, a na radnike se opet ne misli. Zato sada pozivati na nekakve sastanke u četiri oka je neprihvatljivo, poručio je,


Odbacio je medijske navode da je SDP u financijskoj krizi, rekavši da nakon kampanje i izbora više nemaju potrebe za nekim uslugama, zbog čega su otkazani neki ugovori. Ponašamo se odgovorno i do izbora novog predsjednika i rukovodstva troškove ćemo svesti na minimum, istaknuo je dodavši da će SDP preživjeti jer je imao i gorih vremena.


Ako ne bude kandidata…


Najavio je da će se u petak okupiti Predsjedništvo, a u subotu Glavni odbor stranke kako bi odlučili o unutarstranačkim izborima nakon povlačenja Davora Bernardića sa čelne pozicije u stranci.


Suprotno mišljenjima nekih SDP-ovaca, koji zagovaraju da se stranački izbori održe tek nakon lokalnih u svibnju iduće godine, Vukas je kazao da će se oni najvjerojatnije održati, kako je i najavljeno, krajem rujna jer je to realan rok da se isprofiliraju kandidati i obiđu teren.


Procijenio je da će se za predsjednika stranke natjecati više kandidata, a ako ih ne bude, kaže, “onda ćemo ostati na Peđi”.