Ugledni znanstvenik

Ivan Đikić: Svijet je blizu cjepiva, uistino je impresivno i ovo rusko

Portal Novi list

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci, rekao je Ivan Đikić.Ugledni znanstvenik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV rekao je da je pozitivno to što turisti i dalje dolaze u Hrvatsku. Povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju nas u dobrom svjetlu u Europi, drži Đikić.


On smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvjerene.


“Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenju podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest”, rekao je Đikić.


Svijet blizu cjepiva
Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje.


“U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne. Moramo biti oprezniji i kritičniji”, kaže Đikić.


Dodao je da je cijeli svijet blizu cjepiva.


“Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci.


Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana”, rekao je znanstvenik.


Važno cijepljenje protiv gripe


Dodao je kako je dobro što se dogodilo u Oxfordu dobro jer se radi vrlo kritično.


“To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određeno dozu sigurnosti da će cjepiva koje biti djelotvorna i neštetna”, kaže Đikić.


Poručio je da je svakako važno i cijepljenje protiv gripe.


”Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu Covidom”, kaže.


Komentirao je i prijepore u javnosti kada se govori o rukovanju, pogotovo kada je riječ o političarima.


“Mislim da je to deplasirano malo, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske jer je to neophodno”, zaključio je Đikić u Dnevniku Nove TV.