Koronavirus na teniskom turniru

Zadarski župan i gradonačelnik u samoizolaciji. U Stožeru ogorčeni organizacijom turnira. Na koronu pozitivni i treneri. Djeci preporučeno da ne idu u školu

P. N.

foto: REUTERS/Antonio Bronic

foto: REUTERS/Antonio Bronic

Dio igrača Adria Toura i uži tim koji prati igrače, ukupno 22 osobe, testirano je sinoć u zadarskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoIz Stožera civilne zaštite Zadarske županije televizijskoj kući N1 potvrđeno je da su u samoizolaciji završili zadarski župan Božidar Longin, kao i gradonačelnik ovog grada Branko Dukić.


I Longin i Dukić, naime, bili su u bliskom kontaktu sa zaraženim tenisačima koji su igrali na Adria Touru.


Dio igrača Adria Toura i uži tim koji prati igrače, ukupno 22 osobe, testirano je sinoć u zadarskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali da su tri osobe zaražene, a među njima je tenisač Borna Ćorić.


Izvanredna konferencija za novinare
Uz bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova i Bornu Ćorića na koronavirus pozitivni su još i treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Zadarske županije.


Jutros je testirano još 13 osoba te se čekaju njihovi rezultati, a za 50 osoba određene su mjere samoizolacije. U samoizolaciji su zbog bliskog kontakta s oboljelim tenisačima i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić, rekao je epidemiolog Alan Medić.


Oboljeli su u dobrom stanju, a na novinarski upit zašto tenisači po dolasku u Zadar nisu testirani, Medić je odgovorio kako je u trenutku kad je bio organiziran turnir epidemiološka situacija bila dobra.


Sami platili testiranja


“Oni su došli tu iz poslovnih razloga, mi nismo mogli sve testirati. Ništa nije išlo protiv pravila struke. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer donijeli su preporuke, no hoće li ih se svi pridržavati, to je druga stvar. Tamo je bilo dezinfekcijskih sredstava, no jeste li ih vi nanijeli i odlučili se slikati s tenisačem, to je vaša osobna odluka”, kazao je.


Medić je naglasio da su sinoćnja testiranja odrađena na privatan zahtjev sportaša te su ih sami platili. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tenisačima, bilo da se radi o rukovanju ili razgovoru duljem od 15 minuta pri razmaku manjem od metar i pol, upućene su u samoizolaciju.


Ljudi koji su bili na terenima, tribinama, na distanci, koji su prolazili pored njih ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju brinuti za zdravlje, poručio je Medić.


Samoizolacija važnija od testiranja


Istaknuo je i kako je djeci koja su boravila na terenima ŠC Višnjik preporučeno da ne idu u školu, a ako roditelji nisu sigurni neka nazovu epidemiologe.


“Ako netko ima simptome, sigurno će biti testiran, a ostali idu u samoizolaciju koja je važnija od samog testiranja jer nalaz može biti lažno negativan samo dan nakon kontakta”, napomenuo je.


U Zadru je osposobljena karantena za dvojicu stranih državljana. Dosad su testirane 22 osobe, a do kraja dana testirat će se ih još desetak.


Ćorić se vraća u Zagreb osobnim automobilom, a hotel u kojemu su bila dvojica stranih državljana pripremljen je na ovakvu situaciju. Osigurat ćemo brzu dijagnostiku u turističkim ambulantama, kaže Medić.


U zadarskoj Općoj bolnici od danas su zabranjene posjete, kao i svim domovima za starije osobe na zadarskom području.


Očekivali smo ovakvo što, mi smo turistička zemlja, moramo biti spremni da ćemo imati povremene infekcije. Na nama je da što prije uhvatimo izvor zaraze i kontakte i nastavimo dalje normalno živjeti. Najvažnija je socijalna distanca od jednog i pol metra i bez rukovanja. Trebamo opet malo dići granice i paziti jedni na druge kao u prvoj fazi epidemije, ustvrdio je.


Zbog izvanredne situacije u Opću bolnicu Zadar poslijepodne stiže ministar zdravstva Vili Beroš.


 


 


Davor Božinović o slučaju Zadar


Širenje zaraze u Zadru komentirao je i čelni čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


– Nastavlja se testiranje, otvorene su četiri telefonske linije za upite građana, odaslana je poruka svima koji su bili u kontaktu ili u blizini ovih tenisača da se samoizoliraju. Sigurno je da će u danima koji dolaze epidemiolozi kontaktirati svakog od njih. Mi smo u situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska, kao i više manje sve zemlje, otvaraju i prema gospodarstvu i prema turizmu. Naravno da se prema turizmu otvaraju one zemlje koje ovise o turizmu, rekao je Božinović.


Govoreći o Adria Touru, Božinović je istaknuo da se radilo o događaju na kojemu je bilo puno ljudi, ali podsjetio je da virus nije krenuo od gledatelja, nego da je krenuo od jednog tenisača.


– Ukoliko se budemo pridržavali svi skupa barem elementarnih mjera, barem fizičke distance, onda smo prilično sigurni. Ono što govorimo mjesecima sad se vidi na djelu, u smislu da nije dobro biti u zatvorenim prostorima više od 15 minuta s osobama za koje niste sigurni da možda imaju virus i da ga mogu prenijeti na vas. Prema tome, ukoliko se budemo svi pridržavali mjera u najvećem mogućem obimu, onda se zapravo ne bi išlo ni u kakve snažne restriktivne mjere, rekao je Božinović.


U Stožeru ogorčeni organizacijom


Dok članovi Stožera u javnim istupima djeluju umirujuće, u neslužbenim kontaktima pak može se čuti da su neki od članova ovog tijela ogorčeni organizacijom turnira u Zadru.


Za portal 24 sata neimenovani dužnosnik Stožera rekao je da “to u Zadru nipošto nije smjelo tako izgledati” te istaknuo da je odgovornost na organizatoru.


–  Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bila je da se turnir moze održati, ali uz uvjet da 30 posto gledališta bude prazno,. Za košarkaške utakmice odobrenje od HZJZ-a nije niti zatraženo, rekao je portal 24 sata neimenovani dužnosnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite.