Otvaranje granica

Zašto je Hrvatska EU listu od 15 zemalja proširila i na BiH? Božinović ponudio odgovor

Hina, Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Državljani Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive. Hrvati iz BiH moći će preko granice bez samoizolacije i ako se ova mjera uvede za ostale građane BiH, rekao je Davor BožinovićU srijedu bi zemlje EU trebale otvoriti granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska će tom popisu dodati i BiH jer, rekao je ministar Davor Božinović u Petrinji, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.


Ministar unutarnjih poslova Božinović je ocijenio da se radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Bruxellesa još očekuje.


“Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme, jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH, rekao je ministar.
Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, rekao je i ocijenio da stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.


“Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Europe.


Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sustavi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji”, rekao je ministar.


Ponovio je kako je se u ovom razdoblju odlučujemo za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera, te da je “ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema”.


Tko sve može preko granice


Božinović je kasnije na pressici nacionalnog Stožera civilne zaštite izvijestio da je usuglašavanje o granicama na razini EU još u tijeku.


“U funkciji predsjedatelja vodili smo pregovore u ime Vijeća EU, procedura još uvijek traje, iako je već trebala biti gotova.


Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju doluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem.


Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia.


Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga.


Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia”, rekao je Božinović.


A tko onda ne smije ući iz BiH?


A tko onda ne smije ući iz BiH? Koje su bile epidemiološke koristi od ovih samo pet dana samoizolacije za osobe iz BiH. Što će biti s osobama koje su već ušle tih pet dana u samoizolaciju. Hoće li sada moći izaći iz samoizolacije?


“Kad je donesena ova odluka imali smo unos u našu zemlju importiranih slučajeva. Nije bila riječ da su strani državljani donosili ove slučjeve, već su hrvatski građani putovali i vraćali se zaraženi.


Kad smo se s time suočili donijeli smo odluke, a prva je mjera bila mjera samoizolacije, koja se mora primijeniti jednako za sve. Sad je situacija drugačija, nemamo importiranih slučajeva.


Sad smo imali iz BiH osam importiranih slučajeva, a od njih se sedmero zarazilo. Iz Srbije smo imali 22 importirana slučaja i 37 kontakata. Imali smo iz Slovenije 8 importiranih slučajeva, manji broj iz Austrije i Švedske.


Ako to sve skupa sagledamo u tom okviru onda je vrlo problematično sada donijeti odluku da građani Srbije mogu ulaziti u zemlje EU, a građani BiH iz koje je tri puta manje importirano slučajeva u Hrvatsku – ne.


Ovaj Stožer ima mogućnost revidirati odluke svakoga dana. Situacija se pogoršla u zadnjih 10-15 dana, jer smo svi počeli popuštati mjere i sada se virus lakše širi i svi imamo nešto veći broj slučajeva, ali na to se trebamo naviknuti.


Trebamo živjeti s koronavirusom među nama i držati se epidemioloških mjera.


EU još nije donijela odluku, mi smo sad to morali razmatrati. U svakom trenutku imamo mogućnost revidirati ovu odluku, koja je postavljena na kratki rok. Kontinuirano ćemo pratiti situaciju i vidjet ćemo što ćemo napraviti dalje oko toga.


Treba imati u vidu da su uz to vezane ogromne tehničke poteškoće. Morali smo riješiti situaciju s više od 1.000 maturanata koji pišu maturu u Hrvatskoj, a žive u BiH, da ne govorimo o svim drugim situacijama koje su bile.


Kad su svi ti argumenti stavljeni na stol i kad uzmemo u obzir što radi EU teško je donijeti epidemiološki utemeljenu odluku”, odgovorio je Krunoslav Capak.


Dodao je da će svi oni koji su opravdano u samoizolaciji ostati u samoizolaciji, dok oni koji su ovu mjeru dobili samo zato što su prešli granicu, više ne trebaju biti u samoizolaciji.


“Državljani Hrvatske s državljani EU, bez obzira gdje žive”


Članovi Stožera potom su upitani je li ova odluka donesena zbog izbora u Hrvatskoj, odnosno građana BiH koji glasuju u Hrvatskoj?


“Danas na razini ne samo Hrvatske, već i Europske komisije donose se rješenja za sljedeća dva tjedna, prije svega uvažavajućio epidemiološke kriterije, ali ne samo epidemiološke kriterije. Svjesni smo da na tom popisu država ima i Alžira i Ruande, a Alžir bilježi velik broj oboljelih u zadnje vrijeme.


Od prvog dana, kad govorimo o preporukama Europske komisije, državljani članica EU predstavljaju posebnu kategoriju, jer EU prije svega donosi odluke koje se tiču državljana članica EU”, pokušao je odgovoriti Božinović.


Pa dodao: “Državljani Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive”.


Tko onda stvarno ne može preko granice?


“Ne može svaka ona osoba koja ne ispunjava ove uvjete. Ne putuju sve osobe zato što imaju neodgodive sastanke, humanitarne potrebe, jesu li uplatili smještaj u hotelu. Nisu sve osobe koje putuju liječnici ili pripadnici civilne zaštite. Sve te druge osobe ne mogu ući u Republiku Hrvatsku”, rekao je Božinović.


Hrvati iz BiH bez samoizolacije jer su državljani EU


Božinović je upitan znače li njegove izjave o odluci EU to da čak i ako se ponovo uvede samoizolacija za ulaske iz BiH, oni državljani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo moći će i dalje prelaziti granicu slobodno, bez potrebe za samoizolacijom, zato što su državljani EU?


“Dobro ste shvatili. Hrvatski državljani u Irskoj, Crnoj Gori, gdje god bili s hrvatskom putovnicom su državljani EU”, odgovorio je Božinović.