Koronavirus

Hrvatska danas ima 91 slučaj zaraze koronavirusom, umrle su dvije osobe

P. N., Hina

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas ukupno 618Novi 91 slučaj zaraze zabilježen je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, broj trenutno oboljelih je 619, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite,


“U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 618”, priopćio je Stožer.


Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Preminule su dvije osobe.
Od pojave prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas, ukupno je zabilježeno 5740 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 4962 se oporavilo.


U samoizolaciji je trenutno 2111 osoba. Do danas je ukupno testirano 130 688 osoba, od toga 1309 u posljednja 24 sata.


Stižu novi podaci županijskih stožera.


NOVO! 13:10 – U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, a nalazi se u samoizolaciji na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Trenutno je 7 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije. U protekla 24 sata na analizu su poslana 82 uzorka, od kojih je 38 negativno, dok se za 44 čekaju rezultati nalaza, dodaje se u priopćenju.


NOVO! 12:45 – U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je 39 aktivnih slučajeva oboljenja, a svi novozaraženi su mlađe osobe, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite te županije.


Među šestero novozaraženih su dvije mlađe ženske osobe, s prebivalištem na području Grada Vodica koje su kontakti ranije oboljelih.


Među njima su i dvije mlađe muške osobe s područja Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku.


Također, zaražena je  jedna mlađa muška osoba koja trenutno boravi na području Vodica, s prebivalištem u Osijeku, čija je epidemiološka obrada u tijeku te mlađa muška osoba koja je boravila na području Rogoznice, s prebivalištem u Zagrebu, a koja je odmah po saznanju pozitivnog nalaza otputovala na adresu stalnog boravka.


Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 57 osoba. Od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno 73 osobe oboljele su od COVID-19 infekcije, a trenutno je 39 aktivnih slučajeva oboljenja.


Zaraženi strani državljani


NOVO! 12:19 – Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije izvijestio je u utorak o dva nova slučaja zaraze na njihovom području, pa je trenutno aktivno 38 slučajeva zaraze.


“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirano je 265 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, a dvije osobe su i izliječene”, navodi se u priopćenju.


Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 38 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 216 osoba, a 11 ih je preminulo.


NOVO! 12:10 – U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o starijem muškarcu koji je zbog teške kliničke slike u varaždinskoj Općoj bolnici, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.


Kao mogući izvor zaraze smatra se svadba u Slavoniji na kojoj su ukućani bili krajem srpnja. Ostali ukućani, koji navode da su imali minimalne respiratorne simptome, također će biti testirani.


NOVO! 12:05 – Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Međimurskoj županiji, a riječ je o stranom državljaninu na privremenom radu u Hrvatskoj, s prijavljenim boravištem u toj županiji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.


U priopćenju Stožera navodi se da su svi jučer uzeti uzorci u međimurskom Zavodu za javno zdravstvo negativni, no iz Zavoda Varaždinske županije javljeno je kako je jedan pozitivan. Riječ je o državljaninu Sjeverne Makedonije koji je na privremenom radu u Hrvatskoj, s boravištem prijavljenim u Međimurskoj županiji.


Iz Stožera ističu kako je danas uzeto 46 uzoraka, a do sada ukupno 2370.


U Splitu 24


NOVO! 11:09 – Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 433 obrađena testa danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju. Iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1. Uz 24 novooboljele osobe još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko posavske županije.


Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu. Od 24 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.


NOVO! 11:05 – Pet osoba iz Vinkovaca i jedna iz Bapske novooboljele su u posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, izvijestio u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.


U protekla 24 sata u toj je županiji testirano 98 osoba, te je ukupno testirano do sada 6352 osobe. Hospitaliziralne su 24 osobe, a u samoizolaciji je 271 osoba.


Od ukupnog broja pozitivnih 15 je djelatnika iz sustava zdravstva među kojima je dvoje liječnika i sedam medicinskih sestara/tehničara, dok je u samoizolaciji iz sustava zdravstva 19 djelatnika među kojima su dva liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara.


Britanac pozitivan u Zadru


NOVO! 10:33 – Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a riječ je o Britancu koji boravi u Zadru, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.


Riječ je o mlađem muškarcu, britanskom državljaninu, koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.


Aktivan nadzor provodi se nad 147 osoba, a istekao je za 4853 stanovnika.


Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus, a na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je troje pacijenata.


NOVO! 10:01 – U Gradu Zagrebu je 17 novozaraženih, objavljeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera.


Rečeno je da je dosta oboljelih bilo u klubovima u Makarskoj, Novalji, Bolu na Braču… “U nekim provodima su se uspjeli zaraziti”, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.


“U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 449 osoba, a zabilježeno je 17 novih slučajeva Covid-19”, izvijestila je zamjenica ravnatelja zavoda Sandra Šikić.


Od ovih 17 novih slučajeva, njih 14 povezano je s izlaganjem u noćnim klubovima na obali u Makarskoj, Vodicama, Bolu na Braču te Novalji na Pagu. Dvoje su kontakti s prethodno oboljelim osobama, a za jednu osobu postoji negativna epidemiološka anamneza.


“Mislim da bi lokalni stožeri gdje se ti klubovi nalaze, trebali donijeti mjere da se osvijeste mladi ljudi, vlasnici i korisnici tih objekata da se spriječi daljnje širenje zaraze”, poručila je Šikić uputivši apel na odgovorno ponašanje na godišnjem odmoru.


NOVO! 9:59 – Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe.


Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.


U protekla 24 h testirano je 10 osoba.


Četiri u Osječko-baranjskoj županiji


NOVO! 9:51 – U zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 158 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Grada Osijeka, a jedna s područja Općine Darda.


U KBC-u Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a trenutno nitko nije na respiratoru, no na žalost jučer je preminula jedna osoba (žena, rođena 1946. godine, iz Osijeka).


Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za šest osoba koje su novi kontakti oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 173 osoba.


NOVO! 9:36 – U Primorsko-goranskoj županiji u utorak su zabilježene četiri novozaražene osobe zaražene koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali kako je riječ o obiteljskim kontaktima i povratnicima s ljetovanja.


Od četiri novozararažene osobe, dvije osobe su kontakti ranije zaraženih osoba, članova obitelji, dok su se dvije mlađe osobe vratile s ljetovanja – jedna s otoka Paga, a druga sa splitskog područja.


Prema podacima stožera, sada je u Primorsko-goranskoj županiji ukupno aktivno 19 slučajeva zaraze korona virusom i 149 izliječenih.


Dvoje oboljelih u Istri


NOVO! 9:32 – U Istri je u utorak zabilježeno dvoje novooboljelih od 190 briseva koliko je ispitano u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali kako je riječ o građevinskom radniku iz BiH i Puljaninu koji je bio u Dalmaciji.


“Radi se o uvezenim slučajevima. Jedna osoba je državljanin Bosne i Hercegovine, građevinski radnik, koji je tijekom jučerašnjeg dana došao u Istru te je testiran prije početka rada. Druga osoba, iz Pule, je boravila 10-tak dana na području srednje Dalmacije te je simptome bolesti dobila i prije dolaska u Istru“, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.


U posljednja 24 sata izliječene su dvije osobe.


U Istri je trenutno 24 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, od kojih je njih devetoro hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici, dok su ostali na kućnom liječenju.


U mjerama samoizolacije su 93 osobe.


NOVO! 9:02 – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u utorak jedan slučaj zaraze koronavirusom tako da je ukupno 187 koronavirusom zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području te županije od početka epidemije.


NOVO! 8:35Požesko – slavonska županija ima jedan novi slučaj, a obavila je 34 testiranja. Trenutno su aktivna četiri slučaja, a sve se oboljele osobe nalaze u kućnoj izolaciji.


“Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, kažu iz lokalnog stožera.