Ivan Šimonović

Hrvat na čelu UN-ovog stožera protiv koronavirusa: ‘Drugog vala će vjerojatno biti’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Covid-19 nije samo aktualna kriza, već i zvono za uzbunu, kaže ŠimonovićIvan Šimonović, stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nedavno je, zajedno s afganistanskom veleposlanicom Adelom Raz imenovan sukoordinatorom za sve inicijative Opće skupštine UN-a za sprečavanje Covida-19 i njegovih štetnih posljedica.


Dio mandata je i osnažiti utjecaj OSUN-a u borbi s virusom i njegovim posljedicama, piše Jutarnji list.


“Covid-19 nije samo aktualna kriza, već i zvono za uzbunu. Bez multilateralizma i solidarnosti, ne samo da nećemo moći uspješno odgovoriti na pandemiju, nego ni riješiti pitanje klimatskih promjena i degradacije biološke raznovrsnosti, s obzirom na to da izazovi nisu samo zdravstveni, nego i gospodarski, socijalni i politički”, rekao je Šimonović.
On misli da bi snažan odgovor UN-a trebao biti prekretnica i da će nakon ove krize svijet biti ili još puno gori ili će krenuti putem oporavka. Misli kako je drugi čas prilično izvjestan.


“Zasad ne možemo biti sigurni, ali na temelju različitih modela možemo pokušati predviđati. Drugi val čini se vjerojatnim, u nekim državama koje su se neoprezno počele otvarati već možemo vidjeti njegove naznake. Bojim se, međutim, da se ne radi samo o jednom novom valu koji dođe i prođe, već o vjerojatnosti da ćemo, sve dok se ne nađe cjepivo i ne bude provedeno široko procjepljivanje, morati živjeti s Covidom-19”, rekao je Šimonović za Jutarnji list.