Osudili otkazivanje ugovora

HND o otkazu Hrvoju Zovku: ‘Pozivamo Upravu HRT-a da prestane sramotiti zemlju i preostali kredibilitet Hrvatske televizije’

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Romac je posebno naglasio da je posljednjim zbivanjima na HRT-u koja su kulminirala otkazom Hrvoju Zovku prethodilo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u od 11. rujna kojim se upozoravalo, između ostaloga, na ozbiljno ugrožavanje uredničkih i novinarskih sloboda. Nakon tog priopćenja, Zovko je 13. rujna podnio ostavku na mjesto urednika HTV 4 te je on, uz ostalo, u svom obrazloženju govorio o svakodnevnim pritiscima ili, pojednostavljeno, o cenzuriZAGREB Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) u utorak je najoštrije osudilo pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku te je pozvalo upravu Hrvatske radiotelevizije da, kako je istaknuto, postupi na jedini mogući način i obustave postupak raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku.


”Pozivamo Upravu HRT-a kao vodstvo javne televizije, da postupi na jedini mogući način i prestane sramotiti zemlju i preostali kredibilitet Hrvatske televizije, i to tako da obustave postupak za raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku koji je u toj kući proveo više od dvadeset godina, bez ijednog prigovora, a kamoli opomene za njegov rad”, naglasio je potpredsjednik HND-a Denis Romac na konferenciji za novinare koja se održavala dok još uprava HRT-a nije objavila da je postupak završen i da je Zovko dobio otkaz.


Romac je istaknuo i kako je HND od stjecanja neovisnosti Hrvatske uporno i dosljedno branio medijske slobode, ali i da je u tom razdoblju, kako ističe, apsurdno, ali istinito – najviše reagiranja, presica i drugih akcija HND-a bilo upravo posvećeno javnoj televiziji, odnosno HRT-u.
Posebno je naglasio da je posljednjim zbivanjima na HRT-u koja su kulminirala otkazom Hrvoju Zovku prethodilo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u od 11. rujna kojim se upozoravalo, između ostaloga, na ozbiljno ugrožavanje uredničkih i novinarskih sloboda. Nakon tog priopćenja, Zovko je 13. rujna podnio ostavku na mjesto urednika HTV 4 te je on, uz ostalo, u svom obrazloženju govorio o svakodnevnim pritiscima ili, pojednostavljeno, o cenzuri.


”I jedno i drugo pisani su dokazi i ozbiljne optužbe koje ukazuju na nedopustivo kršenje, prije svega, Ustava RH koji propisuje zabranu cenzure. Naravno, svjedočanstvo HND-ova ogranka na HTV upućuje kako se na hrvatskoj javnoj televiziji krši Zakon o HRT-u i Ugovor HRT-a s Vladom”, kazao je Romac.


Novinarka i urednica HRT-a Maja Sever i glavna povjerenica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) – novinari i medijski radnici HRT-a istaknula je kako Sindikat novinara smatra da je prijedlog kazne Hrvoje Zovku zbog svađe i verbalnog sukoba s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun predrastičan i kako se tome Sindikat novinara žestoko protivi.


”Smatram da je ovakva mjera kojom poseže Uprava HRT-a još jedan oblik zastrašivanja zaposlenika HRT-a. Ovo je poruka svima nama da ako dođe do bilo koje svađe, povišenog tona, bilo koje grube riječi ili reakcije možemo očekivati izvanredni otkaz. Izvanredni otkaz zaista nije mjera za bilo kakav prekršaj takvog tipa”, rekla je Sever.


Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić kazala je da su redakcije Hrvatske radiotelevizije redakcije u kojima vlada profesionalna apatija, strah od otkaza i egzistencijalna ucjena. Naglasila je i kako je šutnja i ušutkivanje novinara ”dugogodišnja praksa Hrvatske radiotelevizije”, podsjetivši na brojne primjere opomena pred otkaz ili davanja otkaza istaknutim novinarima HRT-a.


Upozorila je i na praksu medijskih kuća kojima se kažnjavaju novinari koji se usude javno upozoriti na pritiske u svojim redakcijama, te da bi se to trebalo regulirati odnosno ugraditi u odredbe novog zakona o medijima.


”Apeliram da se kod donošenja Zakona o medijima ugradi odredba koja će reći da novinar ne samo da ima pravo, nego i dužnost upozoriti da je izložen pritiscima i cenzuri”, kazala je Lukić.


Na konferenciji za novinare pročitano je i najnovije priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u koje potpisuje Sanja Mikleušević Pavić.


”Upozoravamo kako se interni verbalni sukob neprimjerenih tonova, koji ne branimo, iskoristio za finalni obračun s kolegom Zovkom. No, zanimljivo, vodstvo kuće ne traži očitovanje ili odgovornost zbog ozbiljnih navoda o cenzuri i tehnološkom kolapsu koji su prethodili ostavci Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4. Zbog takvog dojma ne možemo se oteti dojmu da one koji ne šute već postavljaju pitanja, treba rastjerati otkazima, strahom, profesionalnom marginalizacijom i jasnom porukom o apsolutnoj vlasti nadređenih upravi”, zaključuje se u priopćenju.


Konferencija za novinare vodstva HND-a uslijedila je nakon njihova prošlotjedna priopćenja i osude postupka vodstva HRT-a, ali i nakon što je potporu i solidarnost Zovku izrazilo više od pedeset novinara iz dvadesetak novinara televizijskih kuća, portala, dnevnih novina, tjednika i radio postaja, strukovne organizacije iz susjednih zemalja. I Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) pridružile su se HND-u u najoštrijoj osudi pokretanja postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a te predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku.


Pri kraju konferencije za novinare HND-a vodstvo HRT-a poslalo je medijima priopćenje u kojem se navodi kako je upravo danas donesena odluka o prekidu radnog odnosa s Hrvojem Zovkom koji je za Hinu kazao kako na tu odluku nema komentara.