Fond za zaštitu okoliša

Građani bijesni zbog natječaja za energetsku obnovu kuća: “Tražimo da se poništi, ovo je beskorisno”

Hina, Portal Novi list

Foto Pixsell, Screenshot

Foto Pixsell, Screenshot

Javni poziv privremeno je zatvoren u 10.45 sati, nepuna dva sata od kada je otvoren jutros u 9 satiFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestio je u utorak kako su zaprimili 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, te je javni poziv privremeno zatvoren a prijave još mogu podnijeti ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva.


Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.


Javni poziv privremeno je zatvoren u 10.45 sati, nepuna dva sata od kada je otvoren jutros u 9 sati.
No, mnogi od onih koji su se jutros pokušavali ulogirati u sustav Fonda za energetsku učinkovitost kako bi se prijavili za subvencije kažu da sustav nije funkionirao.


“Od 8:55 nije moguća prijava, stalno vrti neku grešku. Ponovno su zakazali državni informatičari”, požalila se jedna gospođa Dnevnik.hr-u.


“Ovakav natječaj nije pravedan”


Drugi se pak požalio da je, u njegovom slučaju, prijava bila moguća tek nakon 9.25 sati.


“Daleko je to od normalnog tijeka prijave. Ovdje se radi o javnom pozivu, što znači, tko prvi, njegova djevojka. Time nisu ispunjeni uvjeti da svi prijavitelji imaju jednaka prava na prijavu. Ovakav natječaj nije pravedan te bi se morao ponoviti”, požalio se.


I na društvenim mrežama svoje frustracije izbacuju brojni građani koji su ostali kratkih rukava.


“Spominju i neke teorije da je možda sve namješteno. Ja ne vjerujem u to. Mislim da je riječ o preopterećenju sustava. Zabrinjavajuće je da Fond nije ispunio tehničke uvjete iako je po svim medijima bilo govoreno kako je očekivani broj prijavitelja do deset tisuća.


Deset tisuća zahtjeva u kratkom roku prema web serveru u današnje doba cloud computinga gdje se resursi mogu kratkoročno zakupiti ne predstavlja problem niti manjim poduzećima”, poručuje jedan komentator.


Treći su pak potpuno bijesni i traže da se natječaj poništi.


“Zbog potpune nemogućnosti ulaska i korištenja sustava tražimo poništenje Natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Bio sam ulogiran u sustav još od 8.30 i malo prije 9 sati me sustav izbacio. Iza 10.30 sustav se otvara i prikazuje da je natječaj privremeno zatvoren.


Kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije u stanju osigurati pošten sustav koji će jednako svim sudionicima natječaja omogućiti prijavu tražimo da se natječaj poništi i da se dokumentacija predaje papirnato jer je stajanje u redu sa dokumentima daleko poštenije od ovog beskorisnog online sustava”, bijesni ovaj građanin.


Za prijavu je bilo potrebno prikupiti dokumentaciju, neki su angažirali konzultante, plaćao se i energetski certifikat.


“Prijave su od ove godine išle putem e-sustava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju”, odgovaraju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti Dnevniku.hr-u.


Obrada prema redoslijedu


Iz Fonda poručuju kako je započela obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.


S obzirom na to da se očekivao veliki interes, u Fondu ističu da je planirani budžet od 171 milijun kuna povećan za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova.


Navode kako je iz dosad zaprimljenih podataka, po kući u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove.


Građani koji planiraju provoditi te projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije, a te mjere omogućuju i najveće uštede energije.


Moguće dobiti do 60 posto sredstava


Neovisno o lokaciji na kojem se nalazi obiteljska kuća moguće je dobiti do 60 posto sredstava, a osim sufinanciranja povećanja toplinske zaštite vanjskih zidova, sanacije krovišta te zamjenu stolarije poticaji Fonda se mogu dobiti i za ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.


Prijave su od ove godine išle elektronski putem sustava E-prijava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no u Fondu ističu da ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju.


U priopćenju Fonda se navodi kako planiraju objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani za energetsku obnovu svojih kuća imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.


“Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva na isti je dosad zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu”, poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.