Priznanje HTZ-u

Staničić izabran za potpredsjednika ETC-a: “Hrvatska potvrdila status najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu”

Edi Prodan

Kristjan Staničić

Kristjan Staničić

Zahvaljujem europskim kolegama na ukazanom povjerenju koje je ujedno dokaz kvalitetnoga rada Hrvatske turističke zajednice na tržištima Europe, ali i na dalekim tržištima, rekao je Staničić



Unatoč od Domovinskog rata nikad težoj turističkoj sezoni, dobri rezultati. Vijest da je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izabran za potpredsjednika ETC-a – European Travel Commisiona ili Europske putničke komisije, najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 33 nacionalne europske turističke organizacije ide svakako potvrđuje uvodnu konstataciju. Izbor je tim zanimljiviji jer njime Hrvatska, po prvi puta u povijesti od punopravnog članstva 1997. godine, ima svog predstavnika u predsjedništvu ETC-a!


– Zahvaljujem europskim kolegama na ukazanom povjerenju koje je ujedno dokaz kvalitetnoga rada Hrvatske turističke zajednice na tržištima Europe, ali i na dalekim tržištima. Ovo je ujedno priznanje za hrvatski turizam i Hrvatsku koja je i u ovoj vrlo zahtjevnoj godini potvrdila status najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu.


Budući rad ETC-a bit će još snažnije fokusiran na izgradnji prepoznatljivog imidža Europe kao destinacije i njezina identiteta, kao i na još jačoj suradnji sa svim dionicima u turizmu na području održivosti, povezanosti, sigurnosti i kriznog menadžmenta što se u situaciji globalne pandemije korona virusa pokazalo neophodnim, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako će članicama ETC-a na sjednici biti predstavljen sustav eVisitor koje u svoj rad žele implementirati mnoge europske turističke organizacije.




Staničićev izbor komentirao je i Eduardo Santander, izvršni direktor ETC-a.


– Iskrene čestitke Hrvatskoj i Kristjanu Staničiću na imenovanju. Sada, više nego ikada prije, europski turistički sektor treba snažne smjernice i vodstvo. Uvjeren sam da će njegovo veliko iskustvo Staničića, u kombinaciji s ugledom HTZ-a kao renomirane institucije, značajno doprinijeti daljnjem održivom razvoju europskog turizma u godinama koje dolaze, mišljenje je Santander.


ETC je inače osnovan 1948. godine, a predsjednik i potpredsjednici se biraju na općim skupštinama udruženja iz kvote punopravnih članova na mandat od tri godine. Staničić je imenovan za potpredsjednika na 99. sjednici Opće skupštine ETC-a na kojoj je za predsjednika izabran Luis Araujo, predsjednik Nacionalne turističke direkcije Portugala.


HTZ aktivno sudjeluje u radu ETC-a kroz brojne kampanje, povlačenje sredstava iz EU fondova te kroz suradnju s državama članicama i predstavništava HTZ-a na dalekim tržištima s prekomorskim predstavništvima ETC-a u Kini, Brazilu, SAD-u i Kanadi.