Prljave igre

Dan prije izbora za novog čelnika Iblerovog trga, SDP potresa – rat šalabahterima

Tihana Tomičić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Zadarski SDP-ovac objavio je šalabahter na kojem se sugerira za koga bi se trebalo glasati uz Željka Kolara. U Kolarovom timu kažu da je to podmetanje iza kojega stoji Siniša Hajdaš Dončić, njegov dojučerašnji suradnik i već dugo glavni suradnik njegova protukandidata Peđe GrbinaZAGREB – Dan prije izbora za novo vodstvo SDP-a, koji se održavaju u subotu po modelu jedan član-jedan glas i na kojima se bira novi predsjednik, te cijelo Predsjedništvo i Glavni odbor, u SDP-u traje rat šalabahterima.


Ne samo da različiti kandidati imaju različite šalabahtere, nego se kandidati međusobno optužuju i za lažne papiriće s imenima, podmetnute kako bi se neke kandidate pokušalo diskvalificirati.


Kako je poznato, za mjesto predsjednika natječe se pet kandidata, Peđa Grbin, Željko Kolar, Mirela Ahmetović, Ranko Ostojić i Marino Percan, pa je drugi krug izvjestan, no inženjering je prisutan upravo za mjesta u Predsjedništvu i Glavnom odboru, jer su to tijela bez čije podrške niti jedan od kandidata za novog predsjednika ne može stabilno vladati strankom.


Prljave igre
​Stoga su se pojavili šalabahteri, pa je tako primjerice zadarski SDP-ovac Jure Zubčić objavio jedan na kojem se sugerira za koga bi se trebalo glasati uz Željka Kolara. Priloženi su čak i njihovi brojevi telefona, kao i precizne upute kako osigurati da ljudi od povjerenja nakon glasanja saznaju tko se nije držao dogovora.


– Mnogi znaju probleme u SDP-u. Kažu mi da se »prljavi veš« ne smije iznositi. Ali prljave igre se uvijek moraju prokazati, ne samo radi SDP-a već radi društva u cjelini. SDP je tu gdje je upravo radi arhitekata ovakvog sustava, komentirao je šalabahter Zubčić. I mnogi drugi su to komentirali, pa je tako Željko Jovanović poručio kako srž i cilj ovih izbora nije pobjeda bilo kojeg određenog pojedinca ili klana, nego – učiniti SDP boljim: »Birajmo razumom, bez šalabahtera i šaptača, tko nije u stanju izabrati bez papirića, bolje neka ostane kući«.


No, Kolar i njegovi suradnici Mišel Jakšić i Domagoj Hajduković izjavili su jučer kako je šalabahter falsificiran, odnosno podmetnut kako bi se njih ocrnilo. U Kolarovom timu misle da iza svega stoji njegov dojučerašnji suradnik Siniša Hajdaš Dončić, koji je već dugo glavni suradnik Peđe Grbina.


– Ekipa koja je doktorirala šalabahtere sad mene optužuje za inženjering, ali to nije izašlo iz moje kuhinje. Lako je bilo dijeliti šalabahtere na konvencijama, kad imaš delegate, ali to danas neće proći. Glasaju svi članovi stranke, a ja pobjeđujem bez šalabahtera. Ja sam čovjek koji pobjeđuje, i kao župan, i ranije kao gradonačelnik itd., izjavio je Kolar. Rekao je i kako su se s njim razni kolege dolazili u Krapinsko-zagorsku županiju naslikavati, ali to je prestalo čim je izašao sa svojom kandidaturom.


– Čim sam se usudio kandidirati, postao sam bandićevac, kandidat sotone, vjerojatno i pijanac, i tko zna što sve ne. Ali oni koji ne mogu razumjeti da smo zbog takvog rječnika i stila već kažnjeni, oni nisu shvatili poruku birača. Birači ne žele takve sukobe, nego red, rad i disciplinu, rekao je Kolar.


On je jučer na Ibleru predstavio svoj program sa sličnim sloganom kakav ima i Peđa Grbin – »Novi SDP, nova Hrvatska«, no program se ne razlikuje mnogo od onoga što i drugi kandidati govore o SDP-u kao modernoj stranci lijevog centra. Kolar, Jakšić i Hajduković poručili su međutim da je, unatoč trima izbornim porazima od 2015. godine do danas, u prvom redu stranke uvijek ista ekipa, a to treba mijenjati jer se radi o ekipi bez pobjedničkog duha.


– Neki se ne mogu pomiriti da ne mogu stalno biti u prvom redu, da ne može u Predsjedništvu uvijek biti 80 posto istih imena, poručio je Kolar sa svojom ekipom.


Zadnja sučeljavanja


​Peđa Grbin obratio se javnosti, pak, iz Samobora porukom kako želi novi SDP koji će u velikom dijelu postati i zelena stranka, odnosno staviti u fokus zelenu transformaciju države s pravednijim društvom u kojem zaštita okoliša nije kočnica, nego motor razvoja.


No, ono što obilježava izbornu dinamiku jesu sučeljavanja kandidata koja se održavaju u nizu medija, a s kojih Mirela Ahmetović poručuje kako je na osobnom primjeru kao načelnica Omišlja pokazala kako se pobjeđuje, i to čak dva puta. »Ja sam terenski i timski čovjek, znam što muči građane. Nisam sudjelovala u unutarstranačkim sukobima. Nikome nisam dužna, niti se bavim klijentelizmom«, kaže Ahmetović, koja smatra da stranku treba urediti sa svih aspekata. Ranko Ostojić, pak, još misli da SDP ima snage da se izvuče i da još uvijek može biti pravi odgovor HDZ-u. Ostojić cijelo vrijeme tvrdi da SDP ima program koji ne treba mijenjati, jer je on jasan, no da stranci treba vratiti zajedništvo i aktivnost članstva.


– Predsjednik ili predsjednica SDP-a treba stajati na čelu i reći ‘Zajedno drugarice i drugovi’, a ne stati iza i gledati iz prikrajka, smatra Ostojić.


Na SDP-ovim izborima sutra glasa nešto manje od 12.000 članova s pravom glasa, što je jedna trećina od donedavnog broja članova, i to je možda najbolji pokazatelj krize u stranci. Biraju se sva tijela, a ako u prvom krugu nitko ne dobije iznad 50 posto glasova, tada se 3. listopada održava drugi krug izbora za šefa stranke.