Afera Janaf

Dalija odgovorila Milanoviću na to što ju je nazvao “narikačom” i “ometačicom”

Hina

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Stvarno mi je žao da se predsjednik države uličnim rječnikom šovinistički obrušio na dvije oporbene zastupnice, a istodobno nema hrabrosti da pozove ministre i premijera Andreja Plenkovića, poručila jeSaborska zastupnica Dalija Orešković (klub SSIP, Pametno Glas) odgovorila je u srijedu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, koji je nju i zastupnicu Marijanu Puljak nazvao “narikačama” i “ometačicama”, da neće prestati govoriti o “umočenosti” državnog vrha u “aferu Janaf”.


Podsjetila je kako je Milanović prije četiri dana na izričito novinarsko pitanje trebaju li ministri koji su “umočeni” u aferu i dolazili su u “klub” u Slovenskoj dati ostavke, bio prvi koji je rekao – ne.


Također je govorio kako tijela kaznenog progona, USKOK i DORH, ne bi trebali ispitivati te ministre niti supruga bivše predsjednice Republike Jakova Kitarovića, čini se da Milanović smatra kako bi ih bilo šteta ispitati. Ne znam tko tu ometa utvrđivanje činjeničnog stanja, istaknula je Orešković.
“Stvarno mi je žao da se predsjednik države uličnim rječnikom šovinistički obrušio na dvije oporbene zastupnice, a istodobno nema hrabrosti da pozove ministre i premijera Andreja Plenkovića da podnesu ostavku”, poručila je.


Vezano uz Milanovićevu izjavu da je bilo “suspektno da se nerealizirana odvjetnica prijavljuje na tako visoku funkciju”, kao što se ona prijavila na natječaju za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Orešković je ustvrdila kako je suspektno što to Milanović pokušava reći s obzirom da se javilo 200-tinjak kandidata.


“Doista ne znam što je on kao predsjednik Vlade imao tražiti u uplitanju u taj natječaj, s obzirom da ga je provodilo nadležno saborsko tijelo za imenovanja i upravne poslove”, kazala je.


Ako je time Milanović htio poslati poruku da se na ključne pozicije u državi postavljaju osobe koje bi trebale biti poslušne parlamentarnoj većini, a to se ne odnosi samo na povjerenstvo, nego i na ustavne suce i sve druge, onda je otkrio razlog propadanja u zadnjih 30 godina.


U “aferi Janaf” HDZ-ovci i SDP-ovci, borba protiv korupcije nema stranački predznak


“Brojač novca, koji smo donijeli u sabornicu za govornicu, nije samo simbol afere, nego i moći u državi koju je preuzelo podzemlje, koje se na tajnim lokacijama sastaje sa ključnim nositeljima svih grana vlasti i to je tema broj jedan”, naglasila je Orešković.


Bilo kakav govor, poprilično nasilan, neće nas omesti u tome da smireno i argumentirano s konkretnim činjenicama pokušamo otvoriti oči hrvatskim građanima da se korupcija ne dijeli na desne i lijeve. U slučaj Janaf umočeni su podjednako HDZ-ovi i SDP-ovi dužnosnici, pa ni borba protiv korupcije ne može imati stranački predznak, a svi građani koji svojim političkim simpatizerima olako gledaju kroz prste zapravo sudjeluju u generiranju korupcije, poručila je Orešković.


Marijana Puljak (klub SSIP, Pametno Glas), reagirajući na Milanovićevu izjavu da je prije bavljenja politikom radila kao informatičarka u banci, gdje je “po algoritmima smišljala zamke za štediše, za kreacije i plasman novih proizvoda banaka”, odgovorila mu je neka prouči njezin životopis.


Podsjetila je da je diplomirana inženjerka elektrotehnike i radi u IT sektoru već 25 godina, te da je radila 15 godina u Splitskoj banci kao informatičar u odjelu koji ne vodi od studenoga prošle godine.


“Mi se nikada tako nećemo odnositi prema njemu i nikada nećemo ad hominem napadati predsjednika i govoriti o njemu kao osobi, već komentirati njegovu funkciju i ulogu koju njegova funkcija u ovoj državi treba obavljati”, poručila je Puljak.


Danas smo u sabornicu donijeli brojač novca kao simbol “afere Janaf” i upozorili time na nju cijeli državni vrh i sve državne institucije koje su se našle u tom klubu i bile “umočene” u aferu, dodala je.