Istraživanje IPSOS-a

Crobarometar za ožujak: HDZ ostaje uvjerljivo najjači, SDP na 14 posto, a Živi zid u padu

P. N.

foto: Nova TV

foto: Nova TV

HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS mjesec završava s potporom od 1,7 posto.Prema istraživanju Crobarometar, koje za Dnevnik Nova TV provodi agencija IPSOS, uvjerljivo najpopularnija stranka u Hrvatskoj, barem kad je riječ o IPSOS-ovom uzorku od 983 punoljetnih građana i građanki, još uvijek je Hrvatska demokratska zajednica s potporom od 27 posto među ispitanima.  Međutim, HDZ je ubilježio pad. U veljači je imao potporu od 28,4 posto ispitanih.


Najveći HDZ-ovi politički rivali, okupljeni u SDP-u, uživaju gotovo dvostruko slabiju potporu. Za SDP se, naime, izjasnilo 14 posto ispitanih građana i građanki. U veljači je SDP imao 13,7 posto potpore. Popularnost mu je, dakle, rasla, ali gotovo pa minimalno. 


Živi Zid Ivana Pernara i Vilibora Sinčića i dalje je u padu. Nakon što se u prosincu bio gotovo izjednačio sa SDP-om, Živi zid je počeo padati i trenutno je na 11,8 posto potpore ispitanika. Četvrta po snazi politička je opcija MOST, koja prema istraživanju IPSOS-a ima šest posto podrške ispitanika.
Zanimljivo je da podrška START-u Dalije Orešković ostaje postojana i ide preko pet posto, točnije zaustavila se na 5,1 posto potpore ispitanih. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto podrške ispitanih i čini se da joj je potpora stabilna.


HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS mjesec završava s potporom od 1,7 posto.


GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto građana.


Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su na 1,1 posto podrške ispitanih u IPSOS-ovoj anketi.