BORBA ZA JEDNAKA PRAVA

Crnim balonima protiv nasilja: U Istri u 25 godina ubijene 23 žene

Hina

Foto PU Istarska

Foto PU IstarskaPULA – Performansom glumačke skupine Istarskog narodnog kazališta i simboličnim puštanjem crnih balona u spomen na žene žrtve obiteljskog nasilja na trgu Portarata u utorak je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a rečeno je i kako su u Istri u proteklih 25 godina ubijene 23 žene.


Ustvrdivši kako crne brojke još uvijek upućuju na postojanje nasilja nad ženama, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Čakić Kuhar kazala je kako je u Istri u proteklih 25 godina ubijeno 23 žene, a zabilježeno je i 17 pokušaja ubojstva.


Konstantna borba


Naša je zadaća konstantna borba protiv nasilja nad ženama, kao i svakog drugog oblika nasilja. Naša je realnost epidemija koronavirusa, koja osim zdravstvene krize, za sobom povlači i onu ekonomsku, koja posebice pogađa žene“, ustvrdila je Čakić Kuhar.
Branka Žužić iz Sigurne kuće Istra istaknula je kako u vrijeme tzv „lockdowna“ nije zabilježen povećan broj slučajeva obiteljskog nasilja, od onog uobičajenog.


„Međutim, upozoravamo na epidemiju obiteljskog nasilja koja godinama hara Hrvatskom. U osam mjeseci ove godine od ruku nasilnika ubijeno je sedam žena – jedna izvanbračna supruga, dvije supruge, jedna sestra, dvije majke i jedna majka i baka koja je usmrćena upravo u Pulpi“, navela je Žužić dodavši kako je u prosjeku dvadeset ubijenih žena godišnje u krugu obitelji. Po njenim riječima za tih dvadeset ubijenih žena vjerojatno je presudila njihova neodlučnost i nedostatak hrabrosti da napuste nasilnika i da ga prijave, mahom i zbog nepovjerenja u institucije.


Neučinkovitost i nemar sustava


„Razlog ovom crnom prosjeku je neučinkovitost i nemar državnih institucija i sustava. Ako se u borbi protiv COVID-19 u medijima danonoćno vrte upozorenja da ostanimo odgovorni, onda ostanimo i postanimo odgovorni i u borbi protiv nasija nad ženama jer je to socijalni, pravosudni, ekonomski i demografski problem“, zaključila je predstavnica Sigurne kuće Istra Branka Žužić.


Inače, Sigurna kuća Istra je još 2006. godine u Istarskoj županiji prepoznala problem nasilja nad ženama, danas u sklopu Sigurne kuće Istra djeluju dva skloništa i dva savjetovališta a od njezinog osnutka, Sigurna kuća Istra pružila je utočište za više od 300 žena.


Predstavnica istarske policije Alica Rosić Jakupović navela je kako policija u Istri nije zabilježila porast intervencija povezanih s obiteljskim nasiljem i nasiljem nad ženama. Međutim, dodala je, bilježi se porast transgeneracijskog prijenosa nasilja u obitelji (sinovi prema majkama) kao i nasilja i uznemiravanja putem društvenih mreža.