Nevrijeme na poluotoku

Ciklona sa središtem točno iznad Istre: Najjače je puhalo u Labinu. Plima nanijela štetu u Rovinju. Situacija na moru pod kontrolom

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Ciklona se u drugom dijelu noći postupno premještala sjevernije prema Tršćanskom zaljevu pa je samim time zapuhao sjeverozapadni i zapadni vjetar koji uzrokuje velike valove sa zapada i izraženu plimu, naročito u Rovinju gdje je zabilježena materijalna šteta.PULA – Nad istarskim poluotokom noćas je djelovala ciklona sa središtem točno iznad Istre te su slijedom toga zabilježeni jaki vjetrovi promjenjivog smjera s olujnim udarima koji nisu počinili veliku materijalnu štetu, izvijestio je istarski meteo portal Istramet.


Najveći udari vjetra zabilježeni su na području Labina gdje je puhalo jugo i dostizao brzinu od 97 km na sat, dok je na Buzeštini istovremeno puhala bura, u Umagu tramontana, a na pulskom području jugozapadnjak i zapadnjak.


“Umjesto na otvorenom moru, središte ciklone nalazilo se iznad kopnenog dijela poluotoka, stoga je kiše bilo daleko manje od očekivanja a prosječno je palo tek desetak mm, dok je većina izračuna upućivala na 50 i više milimetara”, naveli su iz Istrameta.
Upravo iz tog razloga prema podacima pulske Lučke kapetanije nije bilo nikakvih dojava s mora gdje je situacija bila pod kontrolom.


Veliki valovi sa zapada


Ciklona se u drugom dijelu noći postupno premještala sjevernije prema Tršćanskom zaljevu pa je samim time zapuhao sjeverozapadni i zapadni vjetar koji uzrokuje velike valove sa zapada i izraženu plimu, naročito u Rovinju gdje je zabilježena materijalna šteta. Naime, visoki valovi potaknuti zapadnjakom zapljusnuli rovinjsku rivu i “porušili” parkirane motocikle i skutere.


Prema prognozama Istrameta u nastavku dana očekuje se promjenjivo i vjetrovito vrijeme koji će se poslijepodne postupno smiriti što je uvod u dva dana u kojima će u Istri vladati povoljnije vremenske prilike.