Koronavirus

Stožer objavio da u zadnja 24 sata imamo 144 nova slučaja zaraze. Još su dvije osobe preminule

P. N.

Testiranje / Foto Davor Kovačević

Testiranje / Foto Davor Kovačević

Do danas je ukupno testirano 267 297 osoba, od toga 5165 u posljednja 24 sataU zadnja 24 sata zabilježena su 144 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1894, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15136 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 255 preminulo. Ukupno se oporavilo 12987 osoba, od toga 250 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 9822 osobe.


Do danas je ukupno testirano 267 297 osoba, od toga 5165 u posljednja 24 sata.


ZBIRNE BROJKE
Splitsko – dalmatinska županija – 34


Grad Zagreb – 16


Požeško – slavonska županija – 11


Primorsko – goranska županija – 10


Zagrebačka županija – 9


Bjelovarsko-bilogorska 8


Dubrovačko-neretvanska županija – 7


Zadarska županija – 6


Osječko – baranjska županija – 5


Brodsko-posavska županija – 3


Koprivničko – križevačka županija – 1


Istarska županija – 0


Sisačko – moslavačka županija – 0


Krapinsko-zagorska županija – 6


NOVO! 16:34 U Krapinsko-zagorskoj županiji šestero je novozaraženih koronavirusom, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Krapini načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.


U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutačno je 89 aktivnih slučajeva, a 622 osobe su u samoizolaciji.


„Od šestog mjeseca do sada imali smo ukupno 175 aktivnih osoba. U prvoj fazi, u trećem i četvrtom mjesecu, imali smo 138 aktivnih slučajeva“, rekao je Ferek Jambrek.


U krapinskoj tvrtki Krateksu 13 je radnika pozitivno, a u samoizolaciji je 200 ljudi. Rad je zaustavljen, a tvornica bi punim kapacitetom trebala početi raditi 2. listopada.


Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite je rekao kako je i dalje na snazi zabrana izlazaka korisnika izvan prostora domova za starije, te preporuka zaposlenicima i pružateljima socijalne usluge da ne odlaze na skupove ako to nije nužno. Najavio je da će se od organizatora tražiti da na svim skupovima s više od 20 osoba vode evidenciju jer se pokazalo da se ljudi ne sjećaju kontakata.


Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Stanković Gjuretek je istaknula da je situacija pod kontrolom jer nema žarišta u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.


„U školama na području županije situacija je više nego zadovoljavajuća. Imamo nekoliko razreda u samoizolaciji, ali to je za očekivati s početkom nastave“, rekla je Stanković Gjuretek.


Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek je dodala kako u osnovnim i srednjim školama trenutačno imaju sedam pozitivnih učenika.


„Sukladno tome, i šest razrednih odjela je stavljeno u samoizolaciju, i određeni broj profesora i učitelja. Razredi koji su u samoizolaciji rade online i to je očito situacija koja će nas pratiti cijelu godinu“, rekla je Petek.


Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan je dodala da i oni imaju situaciju pod kontrolom, uz tek dva liječnika u samoizolaciji.


NOVO! 12:10 – U posljednja 24 sata u Zadarskoj županiji šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.


Među novozaraženima su tri žene i trojica muškaraca – s područja Zadra ih je četvoro te po jedna osoba iz Pakoštana i Starigrada.


Tijekom jučerašnjeg dana  testirano je 205 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 386 osoba, a završio je za njih 7300. Trenutačno je u Zadarskoj županiji aktivno 237 slučajeva.


Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.


NOVO! 11:45 – U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom te su ukupno aktivna 483 slučaja,  izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata testirano je 697 uzoraka, a mjera samoizolacije određena je za njih 205. Ukupno je u samoizolaciji 1875 osoba.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar izvijestio je na konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata potvrđen koronavirus kod jednog učenika gimnazije, te je samoizolacija određena za 24 učenika te škole. Samoizolacija je određena i jednoj učiteljici u Waldorfskoj školi koja nije bila u kontaktu s djecom.


Jedna je novooboljela zdravstvena djelatnica u jednom privatnom domu za starije.


NOVO! 11:39 – U Brodsko-posavskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije.


Na području ove županije trenutno je 112 osoba pozitivno na koronavirus, 13 osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici od toga za jednu osobu u liječenju je potrebna potpora respiratora.


Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji 606 osoba imalo je pozitivan nalaz na koronavirus. Pod mjerom samoizolacije na području županije trenutno su 652 osobe.


NOVO! 11:20 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 32 osobe, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Među zaraženima su muškarac i dvije žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su dvije žene iz Metkovića, muškarac iz Konavala te žena iz Župe dubrovačke.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 435 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 186 uzoraka.


NOVO! 11:04 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom – iz Rovišća ih je četvoro, iz Bjelovara dvoje te po jedna osoba s području općina Đulovac i Veliki Grđevac, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


NOVO! 10:22 – Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izliječeno je devet osoba, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Od oboljelih po dva su iz Zaprešića, Velike Gorice i Ivanić-Grada, a po jedan iz Marije Gorice, Dubravice i Pisarovine. Tri osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.


Samoizolacija je propisana za 175 osoba, a u samoizolaciji je jedan razred osnovne škole u Vrbovcu zbog pozitivnog učenika te četiri razreda osnovne škole u Ivanić-Gradu zbog pozitivnog nastavnika.


Od početka pandemije evidentirane su 683 osobe s koronavirusom, izliječene su 483 osobe, a 14 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 186 slučajeva.


NOVO! 10:13 – U PGŽ-u je danas 10 novih slučajeva. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 10:11 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 689 obrađenih testova danas su 34 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 16, Imotskog 1, Kaštela 1, Okruga 1, Omiša 2, Podstrane 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 5, Solina 2, Zmijavaca 1 i Trilja 2 osobe.


Od 34 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1307 osoba nalazi se u samoizolaciji.


Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.


Prema izvješću KBC-a Split u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 85 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.


NOVO! 9:00 – Istarska županija ispitala je 414 uzoraka briseva i ima dobre vijesti – nema novozaraženih.


NOVO! 8:55 – U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pet je novih osoba pozitivno na koronavirus; tri imaju boravište na području Grada Osijeka, a po jedna na području Grada Donji Miholjac i Općina Strizivojna. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 290 uzoraka.


Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za još 30 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 443 osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih je jedan na respiratoru.


NOVO! 8:53 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 135 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 124 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 581 osoba, a ukupno je testirano 8306 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 164 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih.


Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


NOVO! 8:02 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije potvrdio je jedan novi slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s križevačkog područja.