A što s maturalcima?

Capakova izjava o maturalcima može se pokazati prilično opasnom: ‘Tko je taj tko u ponedjeljak mora donijeti odluku?’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Tko je taj tko treba donijeti odluku u ponedjeljak što s putovanjima – roditelji ili škole? To se trebalo transparentnije iskomunicirati da svima bude jasno, ističe Boris ŽgombaHrvatski zavod za javno zdravstvo u petak poslijepodne objavio je dokument vezan uz izlete i maturalna putovanja, a prema kojem je jasno da se učenicima ne preporuča odlazak na bilo kakve destinacije, a pogotovo ne na višednevna putovanja.


Iz dokumenta pod nazivom »Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju COVID-19« jasno je da učenička putovanja ne samo u inozemstvo već i unutar Hrvatske nisu poželjna, kao ni zajednička putovanja više razreda, a ako se baš mora putovati onda je preporuka da to bude jednodnevni izlet koji će realizirati samo jedan razred te da se ne ide autobusom, već da roditelji djecu na izabranu destinaciju prevoze automobilima.


Takve preporuke, koje su stigle svega dva dana prije nego što bi određeni broj hrvatskih maturanata u ponedjeljak trebao krenuti na dogovorena maturalna putovanja po Hrvatskoj predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK, Boris Žgomba ocjenjuje zakašnjelima, ali i netransparentnima, jer stvari ponovno nisu nazvane pravim imenom i nejasno je tko to treba donijeti odluku hoće li maturanti u ponedjeljak krenuti na putovanje ili ne.


Gotov čin
– Puno je maturalnih putovanja koja su se trebala realizirati u travnju i prebačena za rujan, a dio njih već ovog ponedjeljka ima zakazane polaske. U ovom trenutku ne znam odgovoriti što će se u ponedjeljak dogoditi, jer svi su dovedeni pred gotov čin.


Tu su roditelji, putničke agencije, prijevoznici. Ovakve preporuke dovode do izrazito puno problema u komercijalnom dijelu, a svih smeta upravo ta riječ »preporuke«, jer radi se o prebacivanju odgovornosti na niže razine.


Tko je taj tko treba donijeti odluku u ponedjeljak što s putovanjima. Roditelji ili škole? Moramo znati da je to samo preporuka koja ne znači zabranu. To se trebalo transparentnije iskomunicirati da svima bude jasno.


Trebalo se i ranije objaviti, a ne u petak poslijepodne, dva dana prije nego učenici kreću na putovanja. Već danima imamo rast broja oboljelih i bilo je vremena za ranije donošenje novih preporuka, pojašnjava Žgomba.


O tome da se maturantima ove godine ne preporuča odlazak u inozemstvo škole su odavno obaviještene, a kako bi doskočili problemu i ipak realizirali svoja maturalna putovanja dio učenika odlučio se inozemne destinacije zamijeniti onima u Hrvatskoj te ih realizirati krajem kolovoza i početkom rujna.


Međutim, prva vijest da su i takva putovanja nepreporučljiva čula se u petak na konferenciji za novinare Stožera kada su članovi Stožera uvjeravali da s odgodom putovanja neće biti nikakvih problema, jer na tome se već radi, a pozvalo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da uskoči u rješavanje problema odgode već uplaćenih putovanja.


Međutim, Žgomba ne dijeli mišljenje da problema nema.


Nužan kompromis


– Nitko ne dovodi u pitanje epidemiološku situaciju i ne radi se o nerazumijevanju situacije, ali se radi o opasnim i neodgovornim izjavama gdje si gospodin Krunoslav Capak uzima za pravo tumačiti da će Stožer i Ministarstvo riješiti problem koji nije u domeni njihovog posla niti im je itko dao mandat za rješavanje tog problema.


Kako bi se trenutna situacija riješila tu će se prvenstveno morati uključiti Ministarstvo turizma pod čiji resor spadaju putničke agencije, a onda i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te će se morati naći kompromis.


Kompromis će se naći, ali trenutno ga nema. Preporuka da se izvanučioničke aktivnosti ne organiziraju ima uporište u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali davanje informacija koje nisu provjerene nema, jer nitko nas do sada nije kontaktirao, navodi Žgomba.


U preporuci da se višednevna učenička putovanja ne realiziraju pojašnjava se da način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatra se vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije.


Epidemiolozi ujedno tvrde da se ne može propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim.


– Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, smatraju državni epidemiolozi.


Ponte: Ako ne mogu učenici, kako onda zvati turiste u Dubrovnik?!


S problemima i činjenicom da neće ići sve »kao po špagu« po pitanju odgode maturalnih putovanja ravnatelji srednjih škola već su se suočili. Unatoč tvrdnjama Stožera da se na rješenjima radi, putničke agencije već odbijaju vratiti novac za maturalce u Hrvatskoj.


S prvim danom rujna u Dubrovnik trebaju putovati dva razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića koji su se odlučili prvotno planirana inozemna putovanja zamijeniti domaćim destinacijama, a od petka poslijepodne nad planiranim putovanjem stoji upitnik. Ravnatelj, Henry Ponte, kao i Boris Žgomba glavni problem vidi u »preporukama«, a ne odlukama koje imaju zakonsko uporište.


– Što će biti s tim putovanjima ovog trenutka ne znam. U petak smo dobili dopis da se ne preporučuju nikakva putovanja i to na vrlo neozbiljan način. Stožer je dopis uputio epidemiloškoj službi, ona ga je poslala na Županiju, a Županija nama.


U tom dopisu stoji da ukoliko bude ikakvih problema škola sama treba tražiti odluku o zabrani putovanja od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pitanje je zbog čega Stožer odmah nije od Ministarstva zatražio takvu odluku.


Jasno, ako se donese odluka da učenici ne mogu u Dubrovnik, kako onda zvati turiste u Dubrovnik?! Dobili smo preporuku koja zapravo ne znači ništa. To je prebacivanje loptice s jedne na drugu stranu.


Nitko ne želi preuzeti odgovornost i donijeti odluku koja ima zakonsku težinu i koja će zabraniti sva putovanja do kraja kalendarske godine.


Očito je da će roditelji idući tjedan morati donijeti odluke i da neće proći glatko, jer i prije izdanih preporuka bilo je roditelja koji su htjeli odustati od odlaska u Dubrovnik i suočili su se s problemom da im je u putničkoj agenciji rečeno kako im akontaciju u iznosu od 800 kuna neće vratiti, zaključuje Ponte.