Šef HZJZ-a

Capak mladima: “Zabavljajte se, ali neka to bude ‘novo normalno’ zabava”

Portal Novi list

Krunoslav Capak / Foto Arhiva NL

Krunoslav Capak / Foto Arhiva NL

Moraju se negdje sastati i moraju se družiti i to je razumljivo i zbog toga im i želimo to omogućiti, ali naravno da to sve treba biti novo normalno, rekao je CapakŠef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak zabrinut je, kaže, što među novozaraženima ima dosta mladih.


“Na današnji dan bilježimo povećanu brojku od 130 zaraženih. Prosjek dobi novozaraženih je 34 godine, to je mlađa populacija. Naš prosjek u prvom zimskom ili proljetnom valu je bio 59 godina, tako da je ovo izuzetak. Radi se o izuzetno mladoj populaciji”, rekao je Capak u razgovoru za N1.


Kod većine mlađih zaraženih klinička slika je dobra. Zasad, dodaje Capak, ne bilježe prijenos zaraze na članove obitelji nakon povratka s odmora-
“Nemamo zasad takvih dojava. Naravno kad je netko bio na rizičnom događaju ili u noćnom klubu postoji mogućnost da prenese bolest na ukućane.


Moguće je da se bolest prenese na starije osobe. Zbog toga epidemiolozi apeliraju na njih da se suzdrže od takvih susreta i neko vrijeme budu u samoizolaciji, naročito ako su bili na rizičnom događaju ili mjestu”, rekao je Capak.


Ističe da su pripremili mjere za noćne klubove koje uključuju distancu, osobnu higijenu i maske.


“Naravno da ljudi odlaze u noćne klubove da bi se družili, moraju se negdje sastati i moraju se družiti i to je razumljivo i zbog toga im i želimo to omogućiti, ali naravno da to sve treba biti novo normalno.


Zato smo propisali mjere držanja distance i pojačane preporuke vezane uz plesne podije da se na njih postave stolovi oko kojih će se mladi okupljati i plesati, ali da barem među stolovima bude razmak.


Naravno da to sve skupa nije lako, ali to je nova normala koje se moramo držati dok je virus tu”, rekao je Capak.


Pojasnio je da će uz inspektore Civilne zaštite na teren i inspektori Državnog inspektorata.


“Danas smo donijeli jedno pojašnjenje članaka 69 i 70 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ako se u ugostiteljskom objektu utvrdi izvor zaraze u tom slučaju će se takav klub zatvoriti dok se ne provede dezinfekcija i dok se svi zaposlenici ne testiraju na covid-19.


Takva mogućnost postoji u zakonu za određene objekte, a sada smo dali dodatno pojašnjenje. Civilnoj zaštiti priključit će se sanitarni inspektori koji imaju izvršnu moć zatvoriti objekt”, rekao je Capak za N1.