EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

Capak: Imamo ogromne brojke i zabrinuti smo, epidemiolozi su na izmaku snaga

P. N.

Davor Božinović i Krunoslav Capak / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Davor Božinović i Krunoslav Capak / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira", rekao je Krunoslav CapakRavnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je o rekordnom broju oboljelih od koronavirusa.


“Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira”, rekao je Capak za Dnevnik N1 i dodao:


Na izmaku snaga


“Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti… To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga.”
Rekao je da se razgovara kako olakšati posao i koga pozvati da pomogne.


Što se tiče novih mjera, Capak je rekao da su nove mjere od ponedjeljka i da o drugima ne razmišljaju. “Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom da smo turistička zemlja u propisivanju novih mjera bili smo previše liberalni. Zato smo donijeli nove mjere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze.


Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mjere i preporuke.”


Komentirajući ograničenja o kojima razmišlja Istra, rekao je da se o tome razgovara, ali ništa još nije dogovoreno.


Samo za izuzetke


“To su pravila EU, ja mogu jedino epidemiološke mjere komentirati. Naravno da se i hrvatski građani mogu zaraziti u drugim zemljama i donijeti infekciju, ali i za njih vrijede upute na granicama. Svaki građanin koji prelazi, bez obzira je li iz EU ili ne, na granici dobiva uputstva kako se sljedećih 14 dana ponašati gdje je točno propisano izbjegavanje kontakata, nošenje maski… To je samo mala stepenica ispod samoizolacije”, rekao je Capak i napomenuo da je sve stvar osobne odgovornosti:


“Imali smo sjajnu suradnju s građanima, nadam se da će tako biti i ubuduće.”


Pratimo situaciju s uvozom virusa, istaknuo je, i rekao da su mjere sad samo pooštrene. Već dugo nema prijelaza granice osim za izuzetke, rekao je Capak.


“Kontinuirano razgovaramo o postepenom uvođenju maski u život građana. U tome smo oprezni, krećemo postepeno od mjesta gdje je rizik najveći, a potom na mjesta gdje nije zasad toliki rizik od zaraze”, rekao je Capak i dodao da se razgovara o sankcijama za nenošenje maski:


“Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski. U nekim kulturama je nošenje maski kod svake respiratorne infekcije normalna stvar. Moramo se aktivirati da građani shvate da imaju koristi od nošenja maski”, zaključio je Capak.