Ministar zdravstva

Beroš: Potpuno je jasno da se virus horizontalno širi, moramo biti oprezniji nego ikad

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Ako dođe vrijeme za to, svakako ćemo razmisliti o svemu što je potrebno da zaštitimo živote hrvatskih građana. Imamo i drugih mjera, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti, poručio je Vili BerošMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon užeg kabineta Vlade da se sagledava situacija i pronalaze rješenja u vezi s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova.


– Razumijemo i veledrogerije. Međutim moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans ponavlja iz godine u godinu. To je i razumljivo. U tom kontekstu razgovarali smo o njihovim pošteškoćama u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima lijekova.


Na idućem sastanku stavit ću se na raspolaganje da poduprem njihova nastojanja da stupim u kontakt s domaćim i stranim proizvođačima lijekova. Koronakriza je poremetila mnoge financijske i druge tokove.


Radimo na rješenju
Radimo na pronalasku rješenja i siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje, kazao je Beroš, prenosi HRT.


Na upit novinara rekao je kako vjeruje da će se rješenje pronaći prije isteka roka od mjesec dana.


Rekao je i da je danas bilo riječi o strukturi dugova.


“Imamo određena pitanja veledrogerijama, pa kada dobijemo odgovore onda ćemo razgovarati o otplati”, dodaje Beroš.


Broj zaraženih veći nego ikad


Broj zaraženih je danas veći nego ikad. Još će nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera.


– Ako se ne dogode pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja, rekao je ministar.


Opet je ponovio kako građani odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti sprečavanju širenja virusa.


“Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Tek tada možemo očekivati da će broj zaraženih posustati. Iako moram reći da je potpuno jasno da se virus horizontalno, zrakasto širi među populacijom. Stoga trebamo biti oprezniji nego ikad”, kazao je Beroš.


Pojedine zemlje uvele su policijski sat, ali Beroš kaže da se u Hrvatskoj to ne planira.


“Ako dođe vrijeme za to, svakako ćemo razmisliti o svemu što je potrebno da zaštitimo živote hrvatskih građana. Imamo i drugih mjera, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti”, poručio je.