Izbori 2020

PREOKRET Bernardić pristao na sve uvjete IDS-a: SDP želi okupiti što širu koaliciju, ali postoji i kvaka

Tihana Tomičić

Boris Miletić (IDS) i Davor Bernardić (SDP) blizu dogovoru / PIXSELL

Boris Miletić (IDS) i Davor Bernardić (SDP) blizu dogovoru / PIXSELL

U SDP-u na svim razinama postoji svijest da je okupljanje oporbe važno kao poruka o alternativi HDZ-u, a to je važno i za sam IDS.ZAGREB – Iako je izgledalo da su IDS-ovi prijedlozi u međustranačkim pregovorima maksimalistički, čini se da je SDP spreman pristati na suradnju na ovim izborima, bez obzira na to – prema prijedlogu sporazuma o kojem će danas raspravljati nacionalno Predsjedništvo SDP-a, a sutra i IDS-ova stranačka tijela, Restart koalicija mogla bi dobiti novog člana i IDS će se pridružiti Bernardićevoj koaliciji.


I to tako da će dobiti čak tri ulazna mjesta u prvih pet na listi u 8. izbornoj jedinici, uz jedno rezervno, a u paketu s njima savezu ljevice pristupit će i PGS.


Preciznije, IDS će na zajedničkoj listi u riječko-istarskoj 8. jedinici imati drugo, četvrto i šesto mjesto, uz još jedno pred kraj liste, dok će PGS imati 8. mjesto. S obzirom da Restart koalicija računa da će u 8. jedinici osvojiti sigurnih 10 mandata, a za još jedan će se boriti, to znači da će IDS dobiti sigurna tri mjesta, a također jedno i PGS, gdje će se kandidirati predsjednik stranke Darijo Vasilić.


Prihvatljivi zahtjevi
To također znači da će HSU, zbog »gužve«, sa svojim liderom Silvanom Hreljom i još jednim rezervnim kandidatom za slučaj da Hrelja ode u buduću lijevu vladu kao ministar rada i mirovina, morati biti kandidat u nekoj drugoj jedinici, vjerojatno 7. koja obuhvaća dio Primorja, Grobnik, prsten, pa sve do juga Zagreba.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić potvrdio nam je da će tema pristupanja IDS-a Restart koaliciji biti i tema današnje sjednice Predsjedništva SDP-a, i da su za njih ti zahtjevi prihvatljivi.


Iskorak u tretmanu žena

Iako se očekivalo da bi izborne liste SDP-a mogle biti tema na današnjem Predsjedništvu, to neće biti slučaj, nego će se za to čekati krajnji rok, uoči sjednice Glavnog odbora 13. lipnja. No, sukladno Bernardićevoj najavi s jučerašnje presice, gdje je rekao da će SDP oko tretmana žena napraviti još jedan novi iskorak, čini se da slijedi prijedlog da će ubuduće u Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a također članovi biraju po ZIP sistemu, dakle jedan muškarac-jedna žena.
– To nikog ništa ne košta, osim neke povrijeđene muške taštine, izjavio je Bernardić.

Prema tumačenjima iz stranke, u SDP-u na svim razinama postoji svijest da je okupljanje oporbe važno kao poruka o alternativi HDZ-u, a to je važno i za sam IDS. No, postoji i kvaka, a to je da je IDS u pregovorima tražio mogućnost da se ova suradnja produži i na lokalne izbore 2021. godine u Istri.


U prijevodu, IDS je tražio »pakt o nenapadanju« na tim izborima, a tim dijelom paketa nisu oduševljeni u lokalnom SDP-u u Istri, jer to može značiti da IDS očekuje, primjerice, da SDP nema protukandidata IDS-u na izborima za župana, gradonačelnika Pule i još neka mjesta gdje postoji oštra konkurencija ove dvije stranke.


Za revanš, IDS je predložio da Umag ostane zona koju oni neće napadati na izborima iduće godine, pa bi u tom smislu predsjednik županijskog SDP-a i gradonačelnik Umaga Vili Basanesse ostao na tom mjestu i nakon 2021. godine.


Podrška sporazumu


Prema mišljenju mnogih u SDP-u Istre, to nije poželjno rješenje za lokalne prilike jer SDP stavlja u poziciju defanzive, no čini se da vrh stranke inzistira na takvom scenariju jer je Davoru Bernardiću važno da se istakne kao lider okupljene ljevice i lijevog centra, te da maksimalno ojača Restart koaliciju, a pritom je IDS itekako važna karika u tom nizu stranaka.


Stoga se očekuje da Predsjedništvo SDP-a danas podrži ovakav sporazum s IDS-om, a onda je na IDS-u u petak konačna odluka, pri čemu teško da će moći reći da socijaldemokrati nisu udovoljili svim njihovim prijedlozima. Naravno, među njima je svakako i onaj da SDP, ako osvoji vlast i krene u reformu teritorijalnog preustroja Hrvatske, ne dovodi u pitanje status Istre kao samostalne regije.