Previranja među seljacima

Beljakovi protivnici tvrde da su ga isključili iz HSS-a: ‘To je smiješno, kao da ja sad izbacim Plenkovića iz HDZ-a’

Dražen Ciglenečki

Organizirali su elektroničku sjednicu starog Glavnog odbora HSS-a i izglasali Beljakovo isključenje. Ana-Marija Petin tvrdi da su se na tu sjednicu odazvala 52 od ukupno 91 člana Glavnog odboraKrešo Beljak isključen je iz HSS-a. U pozadini ove informacije krije se potez njegovih protivnika u stranci, koji osporavaju legalnost Glavne skupštine na kojoj je Beljak krajem srpnja ponovno izabran za predsjednika HSS-a.


Budući da Ministarstvo pravosuđa i uprave, zbog uložene žalbe Ana-Marije Petin i njezinih kolega, još nije verificiralo tu skupštinu, oni smatraju da mandat i dalje imaju stara stranačka tijela. Stoga su jučer organizirali elektroničku sjednicu starog Glavnog odbora HSS-a i izglasali Beljakovo isključenje. Ana-Marija Petin tvrdi da su se na tu sjednicu odazvala 52 od ukupno 91 člana Glavnog odbora, što čini kvorum, a da ih je 51 podržao odluku o isključenju predsjednika stranke.


Kao razlozi se, između ostalog, navode održavanje nezakonite Glavne skupštine i nanošenje štete ugledu HSS-a. Stranački dužnosnici Davor Vlaović i Željko Lenart su suspendirani.
Ovaj sastav Glavnog odbora priprema Izvanrednu glavnu skupštinu HSS-a, a ključno je kojoj će strani za pravo dati ministar Ivan Malenica.


“To nije istina. Ja vas samo mogu uputiti na Statut HSS-a. Samo me Skupština može opozvati, a u tom slucaju ovlasti prelaze na zamjenika kojeg imenuje predsjednik stranke. Dakle to je nemoguće. Smiješno!! To je kao da vam ja sada kažem da sam Plenkovića izbacio iz HDZ-a i to netko prenese”, rekao je Beljak za Dnevnik.hr.