Tužna priča

Baka Miljka (91) ima mirovinu od 723 kune, a HRT-u mora plaćati pretplatu od 80 kuna

Portal Novi list

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog svog imovinskog statusa trebala bi plaćati povlaštenu pretplatu od 40 kuna mjesečno, ali nacionalna televizija to joj je pravo uskratilaBaka Miljka Didulica ima 91 godinu, a u okolici Sunje živi od mirovine koja iznosi točno 723,98 kuna. Unatoč tome svaki mjesec za pretplatu HRT-u plaća 80 kuna, što iznosi 11 posto njene mirovine.


Televizor joj predstavlja izvor svih općih, kulturnih i drugih informacija. Zbog svog imovinskog statusa trebala bi plaćati povlaštenu pretplatu od 40 kuna mjesečno, ali nacionalna televizija to joj je pravo uskratila.


Zašto? Prema HRT-u, nije zadovoljila ostale formalno-pravne uvjete. Ovu tužnu i nevjerojatnu priču Jutarnjem listu ispričala je njena nećakinja, koja je tri godine nakon smrti Miljkinog supruga svojoj strini odlučila pomoći pretplatu prebaciti na svoje ime.


Ne žele joj dati jeftiniju pretplatu
Pretplata na HRT glasila je na supruga bake Miljke. Prema pravilima HRT-a pravo na plaćanje povlaštene pretplate imaju oni umirovljenici koji primaju do 1.500 kuna mirovine iz državnog proračuna, a koji su 12. listopada 2015. godine u evidenciji HRT-a bili zavedeni kao obveznici plaćanja pristojbe.


Budući da bi Miljka Didulica bila nova pretplatnica, HRT joj ne želi dati jeftiniju pretplatu. Smatraju da prema njihovim propisima nema na to pravo.


“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo.


Recimo, za slučajeve kućanstava u kojima žive roditelji umirovljenici i djeca, a obveza plaćanja pretplate je na djeci.


Kad ne bi bilo limitiranog datuma primjene, djeca bi mogla prenijeti obvezu plaćanja na umirovljenika koji bi ostvarivao pravo na povlasticu cijelom kućanstvu”, objašnjavaju u HRT-u svoju odluku.


Packa pravobraniteljice


HRT se zbog ovih njihovih pravila, koja su kao i u slučaju bake Miljke nepoštena prema pretplatnicima, prije nekoliko godina obratila Pučka pravobraniteljica. Poslala im je preporuke kako da taj sustav unaprijede.


Njoj je tada bila sporna odluka prema kojoj HRT povlaštenu pretplatu odobrava isključivo umirovljenicima koji mirovinu primaju iz državnog proračuna, preporučivši da to pravo prošire i na one umirovljenike koji mirovinu manju od 1.500 kuna primaju iz drugih izvora.


“Najčešće je riječ o osobama koje su radile u drugim državama i nemaju drugih prihoda. Nažalost, HRT preporuku nije prihvatio zbog proceduralnih poteškoća, navodeći da nemaju mogućnost provjeriti visinu mirovine koja se ne isplaćuje iz državnog proračuna”, poručili su za Jutarnji iz ureda Pučke pravobraniteljice.


Osim toga, već su tada zaprimili i nekoliko slučajeva umirovljenika koji su nakon smrti partnera na sebe prebacivali plaćanje pretplate, ali im je HRT uskraćivao pravo na povlaštenu pristojbu. No, iz ove javne kompanije tada su ured izvijestili da u takvim slučajevima izlaze u pomoć korisnicima.


Zašto je HRT od toga u međuvremenu odustao zasad nije poznato. Baki Miljki Didulici i dalje stižu računi od 80 kuna, a ona, ponosna kakva jest, namet uredno plaća.