Zločini nad srpskim civilima

Andrej Plenković na komemoraciji u Varivodama: Ovdje je počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi. Srpskoj zajednici šaljemo poruku mira i pomirenja

P. N.

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na komemorativnom skupu u Varivodama Plenković je bio s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Pripadnicima srpske manjine on je poručio da želi poslati poruku mira i pomirenja.– U Varivodama je počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaših obitelji, rekao je premijer Andrej Plenković na komemoraciji u Varivodama, jednom od mjesta na kojima su nakon Oluje poč9injeni zločini nad srpskim civilnim stanovništvom.


Na komemorativnom skupu u Varivodama Plenković je bio s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Pripadnicima srpske manjine on je poručio da želi poslati poruku mira i pomirenja.


– To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u sujednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali, rekao je premijer.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, pak, istaknuo je da je srpsko stanovništvo, mahom starije životne dobi, ubijano u Varivodama, Gošiću te u okolici Kina, i to dva mjeseca nakon Oluje.


Komemorativnom skupu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević.


Govoreći o zločinu u Varivodama, valja istaknuti da je tamo 28. rujna 1995. godine, na svojim kućnim pragovima – iz neposredne blizine, ubijeno devet mještana: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).


U Gošiću kod Kistanja, pak, srpski civili ubijeni su 27. kolovoza 1995. godine. Zločinci su tad ubili sedam starijih osoba. Ubijeni su Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).


Za te zločine nikad nitko nije osuđen.