Program kakav se očekivao

Analizirali smo Vladina obećanja o rezanju poreza, nigdje se ne spominje jedna bitna stvar

Jagoda Marić

M. GRACIN Caption: Koja će Vladina obećanja biti realizirana do kraja mandata?

M. GRACIN Caption: Koja će Vladina obećanja biti realizirana do kraja mandata?

Građanima se obećava ukidanje poreza na nekretnine, ali kad će kupovati stanove i kuće bez plaćanja poreza, kad će pasti PDV na hranu te kad bi plaće trebale porasti zbog snižavanja stopa poreza na dohodak, nigdje se u programu ne spominjeZAGREB Nije Andrej Plenković iznenadio s Programom svoje druge Vlade za sljedeći mandat, on je umnogome preslika HDZ-ovog izbornog programa, našli su se u njemu i projekti koji su bili u programu prve Plenkovićeve Vlade, ali nisu ostvareni u prethodne četiri godine. U ovom je programu svakako puno više konkretnih najava i obećanja, koji se tiču svakog građanina Hrvatske, ali ni za jedno obećanje nema roka u kojem će se ono ispuniti. Najdalje što Vlada ide je najava da će se nešto dogoditi do kraja mandata ili da će se nešto provesti kad se za to stvore financijski uvjeti.Naučio je očito premijer puno toga na iskustvu, jer je u prošlom mandatu stalno morao odgovarati na pitanje kad će sniziti stopu PDV-a s 25 na 24 posto. Nekoliko je puta to obećanje bilo ugrađeno u zakon, ali je Vlada na kraju odustala od njega, premijer je morao objašnjavati i zašto ta odredba ulazi i ispada iz zakona, iako je kroz četiri godine Vlada značajno snizila druga porezna opterećenja.


Socijalna naknada


S time planira, ako je vjerovati najavama, nastaviti i u novom mandatu, pa će tako sniziti i stope poreza na dohodak, PDV na svu hranu će biti 13 posto, za tvrtke s prihodom do sedam i pol milijuna kuna porez na dobit bit će 10 umjesto 12 posto, a građanima se obećava i da će se u potpunosti ukinuti porez na promet nekretninama. No, kad će građani kupovati stanove i kuće bez plaćanja tog poreza, kad će pasti PDV na hranu, te kad bi plaće trebale porasti zbog snižavanja stopa poreza na dohodak, nigdje se u programu ne spominje. Nešto preciznija je Vlada u najavi da će prosječna plaća narasti na 7.600 kuna, a minimalna na 4.250 kuna do kraja mandata. I tu je riječ o nastavku dosadašnje politike Plenkovićevog tima.

Nastavlja Vlada i s podizanjem porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci dopusta, a sada kaže da će ih u potpunosti delimitirati, što znači da će roditelji punu godinu dana dopusta nakon rođenja djeteta primati punu plaću. Kada će se to dogoditi, nije navedeno.
Isto je i s obećanjem da će Vlada podići jedinstvenu socijalnu naknadu s 800 na tisuću i pol kuna, ako i s onim da će se povećati dječji doplatci koji već 17 godina maksimalno mogu iznositi 300 kuna. Vlada u svom programu ne precizira ni koliko bi taj dječji doplatak trebao biti u budućnosti.


Redakcija za manjine na HRT-u


U Programu se navodi i to da će se Vlada u pregovorima o sljedećem Ugovoru između Vlade i HRT-a zalagati za osnivanje redakcije za manjine na HRT-u i uključivanje pripadnika nacionalnih manjina, odnosno novinara koji imaju iskustva u izvještavanju o specifičnim, manjinskim temama.
– Uz to će se omogućiti osnivanje radija, televizije i ostalih elektroničkih medija za one manjine koje samostalno ili u savezu s drugim manjinskim zajednicama posjeduju ili razviju potrebne kapacitete. Dopunit će se Zakon o elektroničkim medijima radi adekvatnijeg sankcioniranja govora mržnje i diskriminativnog govora u medijima, stoji u programu nove Vlade. U njemu je najavljeno i to da će Vlada u suradnji sa zastupnicima nacionalnih manjina u roku od 60 dana donijeti Operativni program za nacionalne manjine za razdoblje 2020. – 2024. koji postaje dio Vladinog Programa.

 


Pokretanje projekata


No, u prošlom mandatu u Vladi su, umjesto podizanja iznosa doplatka, išli na povećanja broja djece koja dobivaju taj doplatak pa su one najugroženije obitelji zapravo ostale na istom iznosu, dok su oni s nešto boljim primanjima zahvaljujući podizanju dohodovnog cenzusa ostvarili pravo na tu pomoć države.Nastavlja Vlada i s projektima za regionalni razvoj, pa po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem najavljuje da će pokrenuti Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.U Vladin program se na velika vrata vraća i projekt navodnjavanja, koji je još 2004. godine najavljivao tadašnji premijer Ivo Sanader uz obećanje da će to preokrenuti trendove u poljoprivredi. Plenkovićev tim pak obećava da će navodnjavane površine iz sustava javnog navodnjavanja povećati za 50 posto do kraja mandata. To bi u konačnici trebalo pomoći Vladinu planu da poljoprivrednu proizvodnju podigne sa sadašnjih 17 na 20 milijardi kuna.