Reagiranje: Adriadiesel nema nikakva dugovanja prema Uljaniku

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELLKao vršitelju dužnosti glavnog urednika tiskovine Novi list, a temeljem članka 40., 41,. i 42. Zakona o medijima (NN 59/2004), obraćam Vam se sa zahtjevom da objavite ispravak netočnih informacija koje su u tiskovini Novi list objavljene dana 14. rujna 2020. godine pod naslovom »Dug Adriadiesela uteg za novi početak«, koji je potpisala novinarka Orjana Antešić.


Društvo Adriadiesel d.d. Karlovac demantira da ima neki navodni dug prema društvu Uljanik d.d. u stečaju te da bi on predstavljao bilo kakav uteg za početak poslovanja nekog »novog« društva, kao pravnog sljednika nekadašnjeg Uljanika d.d.


Nadalje, demantira se da Adriadiesel d.d. ima ikakvo dugovanje od 24.000.000,00 kuna temeljem uplaćenih avansa jer se svih 10 motora iz Ugovora za Novogradnje 522 i 526 nalaze u njegovoj tvornici u Karlovcu, a Uljanik d.d., kao i sada Uljanik d.d. u stečaju, odbili su sklopiti Sporazum s Adriadieselom d.d. i preuzeti spomenute agregate.
Stoviše, upravo je »zaslugom« bivše uprave Uljanika d.d. Adriadiesel d.d. onemogućen u pravodobnoj isporuci agregata za Novogradnju 522: Adriadieselu d.d. je sklapanje ugovora za Novogradnju 522 s Uljanikom d.d. bilo uvjetovano nabavom generatora za te agregate od Uljanikova ovisnog društva Uljanik TESU d.d.


Zakulisni dogovor


No, u zakulisnom dogovoru s tadašnjom Upravom Uljanika d.d., Uljanik TESU d.d. dobivene je avanse (povrat kojih, paradoksalno, Uljanik d.d. u stečaju sada traži od Adriadiesela d.d.!) potrošio nenamjenski, a da nije generatore proizveo, a kamoli isporučio Adriadieselu d.d. Budući da su agregati koje je izradio Adriadiesel d.d. (zbog zahtjeva Uljanika d.d.) bili prilagođeni isključivo generatorima kakve je trebao proizvesti Uljanik TESU d.d, Adriadiesel d.d., upravo zbog nedosljednosti Uprave Uljanika d.d., nikada nije ni došao u priliku dovršiti agregate za Novogradnju 522 i isporučiti ih Uljaniku d.d«.


Posebno valja istaknuti činjenicu da Adriadiesel d.d. ima otvoreno potraživanje prema Uljaniku d.d. u stečaju od preko 8.000.000,00 kuna, uz pripadajuće kamate, a što je trebalo biti predmet ponuđenog Sporazuma, koji Uljanik d.d. u stečaju nije prihvatio.


Svojim neodgovornim i ucjenjivačkim postupanjem Uljanik d.d. u stečaju je 2019. godine doveo u pitanje opstanak Adriadiesela d.d. jer mu je bezrazložno blokirao račun, pa je tako bio doveden u pitanje opstanak 120 radnih mjesta, kao i velikog broja kooperanata, a takvo postupanje je neshvatljivo iz razloga što je Uljanik d.d. u stečaju dioničar Adriadiesela d.d. s 12,7% dionica u svom vlasništvu. Zbog takvog postupanja Adriadiesel d.d. izgubio je 2019. godine nekoliko vrlo unosnih projekata vrijednih preko 60.000.000 USA dolara jer zbog blokade računa od skoro 3 mjeseca nije mogao ići u realizaciju potpisanih ugovora.


Prebijanje tražbina


Novom eventualnom blokadom računa Adriadiesela d.d., a što je, uz ostale odluke, predloženo da Skupština vjerovnika usvoji i da dopuštenje stečajnoj upraviteljici za poduzimanje takve radnje, uz svu štetu koja bi bila nanesena Adriadieselu d.d., značajnu štetu bi pretrpila i stečajna masa Uljanika d.d. u stečaju, koji je, kako je navedeno, suvlasnik Adriadiesela d.d. te bi se prvenstveno trebao brinuti za njegov uspješan rad, a ne ga dovoditi u tešku situaciju zbog ranijih pogrešnih i nerazumnih odluka bivših Uprava Uljanika d.d.


Zbog svega navedenog, zaposlenici, dioničari i Uprava Adriadiesela d.d. očekuju da Skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju na odgovoran način pristupi konačnom razrješenju obveznopravnog odnosa između dvaju društava, tim prije što je i pravni stručnjak kojeg je angažirao Uljanik d.d u stečaju da dâ pravno mišljenje prof. dr. sc. Hrvoje Markovinović u svom Dopunskom pravnom mišljenju u cijelosti dao za pravo da se međusobne tražbine Adriadiesela d.d. i Uljanika d.d. u stečaju trebaju prebiti, a na čemu Adriadiesel d.d. inzistira od početka višemjesečnih pregovora sa stečajnom upraviteljicom i Odborom vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju«.


S obzirom na to da ključ razrješenja problema nastalog zbog protupravnog ponašanja Uljanika d.d. (kako prije, tako i nakon otvaranja stečaja nad njim) sada leži kod predstavnika RH u Odboru vjerovnika i Skupštini vjerovnika Uljanika d.d., o razvoju događaja i prijetećoj nenadoknadivoj šteti Adriadiesel d.d. obavijestio je i predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića, navodi se u priopćenju Adriadiesela, koje potpisuje odvjetnik Almir Dervišbegović.