LISTA POSLODAVACA

Hakeri i Gong omogućili pretraživanje popisa korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta, oglasio se HZZ

P. N.

Reuters

Reuters

HZZ je najavio da će već sutra objaviti otvorene podatake popisa korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta s programskom podrškom za dohvaćanje podatakaCivilni hakeri i GONG nisu čekali HZZ i ispunjenje obećanja koje je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dao.Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca, javlja televizija N1.
Gong je odmah upozorio da se ti podaci ne mogu preuzeti niti se mogu pretraživati.

No civilni hakeri iz Code for Croatia otvorili su podatke pa je GONG objavio pretraživu bazu podataka.
Ova organizacija sredinom travnja Vladi je poslala zahtjev za javnom objavom poslodavaca koji koriste mjeru Očuvanje radnih mjesta.


“Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa”, pisao je Gong Vladi.


No ubrzo nakon njihove objave na Twitteru se oglasio i HZZ.


Najavili su da će već sutra objaviti otvorene podatake popisa korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta s programskom podrškom za dohvaćanje podataka. “Programski API za dohvat podataka uvijek će prikazivati najnovije podatke što predstavlja najmoderniji način prikaza”, stoji u objavi HZZ-a