Najavljuju i tužbe

Otvoreno pismo Vladi: ‘Dosta je stigmatiziranja, želimo raditi. Zbog zatvaranja noćnih klubova bez posla ostaje 15 tisuća ljudi’

P. N.

Foto Marko Dimić PIXSELL

Foto Marko Dimić PIXSELL

"Ni krivi ni dužni trenutno smo jedina djelatnost u Republici Hrvatskoj kojoj je zabranjen rad, jer ograničavanje rada do ponoći je za nas čista zabrana rada, a sve ostalo vrijeđanje zdravog razuma"Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova danas su uputili otvoreno pismo Vladi RH, poručivši da im je “dosta stigmatiziranja i da žele raditi”. Navode kako u Hrvatskoj prijeti zatvaranje preko 1.000 noćnih klubova i barova, što dovodi u pitanje 15.000 radnih mjesta.


Među onima čija su radna mjesta ugrožena su i glazbenici, pjevači, zaštitari, marketinške agencije, distributeri pića, DJ-evi, fotografi, tehničari za razglas i rasvjetu i ostali.


“Ograničenjem rada do ponoći koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, zapravo je zabranjen rad noćnih klubova i barova, jer se čak 95% prometa i poslovanja odvija upravo nakon ponoći. Zbog zabrane, izgubili smo gotovo sve prihode. Osim toga, nametnuta nam je etiketa „širitelja koronavirusa“, što nije prihvatljivo ni primjereno. Primjerice, u susjednim državama kao što je Crna Gora noćni klubovi ne rade već šest mjeseci, a evidentiraju tri puta više zaraženih na 100.000 stanovnika od Hrvatske. Također, tvrdnja da je zbog noćnih klubova Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu nije točna. U susjednim zemljama, Švicarskoj i Austriji klubovi rade nakon ponoći, što dovodi do zaključka da je ovo isključivo politička odluka”, poručuju u otvorenom pismu.
Ističu kako nemaju ništa protiv toga da država zbog izvanredne situacije zatvara pojedine objekte koji su potvrđeni kao izvori zaraze i koji se ne drže propisanih epidemioloških pravila.


“Ali ne možemo svi biti kolateralne žrtve pojedinaca. Sve ovo vrijeme, naši troškovi najmova, režija, doprinosa, ZAMP-a i ostalog, konstantno dolaze na naplatu, a očekujemo da država odgovori kako će riješiti problem djelatnika u djelatnostima kojima je zabranila ili ograničila poslovanje. Taj dio pripada kategoriji brige države za svoje građane, privrednike koji godinama uplaćuju sredstva doprinosa, prireza, poreza i parafiskalnih nameta u proračun. Ni krivi ni dužni trenutno smo jedina djelatnost u Republici Hrvatskoj kojoj je zabranjen rad, jer ograničavanje rada do ponoći je za nas čista zabrana rada, a sve ostalo vrijeđanje zdravog razuma! Ili nas pustite da radimo po propisanim epidemiološkim mjerama, ili nas zatvorite! Ako nas želite zatvoriti platite nam našu izgubljenu dobit i hladi pogon! Sami otpis doprinosa i plaće za naše djelatnike nam ne znače mnogo, dok nam najmovi i ostali parafiskalni nameti uredno dolaze na naplatu.“ – rekao je Dominik Schmied, vlasnik noćnog kluba i bara.


Traže da im se omogući rad u okolnostima koje dopušta epidemiološka slika ili da, kao i u slučaju ostalih zemalja Europske unije, pomognu poduzetnicima i zaposlenicima. Navedeno se može učiniti kreditiranjem, otpisom davanja i parafiskalnih nameta za vrijeme dok traje zabrana rada, preuzimanjem plaćanja najmova poslovnih prostora te isplatom minimalne plaće djelatnicima.


“U protivnom, poduzetnici će biti prisiljeni zaštititi svoja prava na rad, slobodu poduzetništva i gomilanje još većih financijskih problema. Najavljujemo tužbe protiv Republike Hrvatske nadležnim sudovima; od prekršajnih, općinskih, županijskih, vrhovnih pa do Suda za ljudska prava. Voljni smo i spremni pokazati i građanski neposluh na sve druge načine, jer smo stjerani uz zid. Očekujemo od Vlade da što hitnije reagira na naše zahtjeve i ponudi nam kvalitetna rješenja”, stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuju Domagoj Petričević u ime Inicijative barova i noćnih klubova, te Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.