Tajnoviti i profitabilni

Malo poznata riječka tvrtka zarađuje desetke milijuna. Vlasnici su joj u Italiji optuženi za – utaju poreza

Orjana Antešić, Aneli Dragojević Mijatović, Šarlota Brnčić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Giomax Rijeka je u 2019. ostvario ukupan godišnji prihod od 70,7 milijuna kuna, a godinu ranije 23,8 milijuna kuna. Tijekom posljednje dvije godine tvrtka je poslovala s dobiti, a u 2019. neto rezultat poslovanja iznosio je 22,97 milijuna kunaFinancijska agencija (Fina) objavila je listu top deset gradova po visini dobiti poduzetnika koji u njima posluju, te je Rijeka istaknuta na visoko treće mjesto, pri čemu su iz Fine dostavili i prvih deset poduzetnika koji su u Rijeci ostvarili najveću dobit u 2019.


Kako je naš list već pisao, to su Plodine, Jadran galenski laboratorij, Jadranska vrata, ACI, Giomax, Brodogradilište »Viktor Lenac«, Poliklinika Rident, Brodokomerc Nova, Elcon Geratebau i ZTC. Većina ovih tvrtki poznata je javnosti, dio smo ih nakon objave liste dodatno predstavili, kroz poslovne rezultate i očekivanja u 2020.


Javnosti je manje poznata, odnosno relativno nepoznata, tvrtka Giomax d.o.o. sa sjedištem u Rijeci, koja je, prema javno dostupnim podacima (fininfo.hr, bisnode.hr, poslovna.hr) registrirana za djelatnost trgovine na veliko ostalim poluproizvodima.


Treći partner
Stoji da je osnovana 2018., te da je u privatnom, stranom vlasništvu. Prema podacima na poslovna.hr, Giomax Rijeka je u 2019. ostvario ukupan godišnji prihod od 70,7 milijuna kuna, a godinu ranije 23,8 milijuna kuna.


Tijekom posljednje dvije godine poslovni je subjekt poslovao s dobiti, navodi se, a konkretno u 2019. neto rezultat poslovanja iznosio je 22,97 milijuna kuna. U 2019. tvrtka je povećavala broj zaposlenih, a imala je jednog zaposlenika.


Tvrtka Giomax osnovana je krajem ožujka 2018. godine, s osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna. Prvotno joj se sjedište vodilo u kastavskom naselju Tometići, na adresi Tometići 10/c, da bi pola godine kasnije bila preseljena na adresu Vatroslava Lisinskog 4, u sam centar Rijeke, u neporednoj blizini riječke tržnice.Prema podacima iz sudskog registra, tvrtku su originalno osnovali Massimo Angeli iz Buggiana i Giordano Pacini iz mjesta Montecatini Terme. Massimo Angeli i danas se vodi kao vlasnik, zajedno sa Niccolom Angelijem, čije je prebivalište u Uzzanu.


Niccolo Angeli u vlasničku je strukturu izuzetno profitabilne tvrtke, o kojoj se u riječkoj javnosti malo ili ništa ne zna, ušao u rujnu 2018. godine, kao treći partner, a Pacini se nastavlja voditi kao osnivač još jedno vrlo kratko vrijeme, do siječnja 2019. godine.


Zanimljivo je da se Niccolo Angeli vodi kao suvlasnik i direktor još jedne tvrtke, Four Logistics, koja s Giomaxom dijeli adrese, najprije u Tometićima, a potom i sada, u Vatroslava Lisinskog 4.


Kako je selio Giomax, tako se praktički selio i Four Logistics. Ta je tvrtka osnovana u srpnju 2018. godine, a uz Angelija, kao suvlasnici se još vode Samantha Gabbrielleschi iz Pescie te Tommaso Breschi iz Buggiana.


Promjena na vrhu


Osim po istim sjedištima, za Giomax i Four Logistics moglo bi se reći da su blizanačke tvrtke jer su gotovo uvlas za iste djelatnosti registirane. Financijska izvješća o poslovanju ovih dviju tvrtki za 2019. godinu još nisu javno objavljena jer su trenutno u fazi obrade, navodi se na Fininom registru godišnjih financijskih izvještaja, uz napomenu kako su obje tvrtke predale uredna i potpuna izvješća sa zadnjim danom kolovoza, dokad je ove godine zbog koronakrize bio produljen rok za njihovu predaju.


Massimo Angeli vodio se i kao direktor Giomaxa do siječnja 2019. godine, kada ga na toj fukciji zamjenjuje Maurizio Gabbrielleschi iz Uzzana da bi se početkom srpnja ove godine na Trgovačkom sudu u Rijeci kao direktor upisao Felice Facci iz Montecatini Terme.Na broju koji je javno dostupan kao kontakt nažalost nismo uspjeli dobiti osobu ovlaštenu da nam više kaže o ovoj riječkoj tvrtki koja se probila na javnu Fininu ljestvicu najdobitaša. Osim imena tvrtki dodanih na portafonu, niti na adresi na kojoj je prijavljeno sjedište u Rijeci, nismo uspjeli pronaći odgovorne osobe koje bi nam dale nešto više podataka o ovoj uspješnoj tvrtki i njezinom poslovanju.


Utaja poreza u Italiji


U rujnu prošle godine talijanski Il Tirreno opširno je izvještavao kako je talijanska financijska policija u suradnji s carinom razotkrila golemu utaju poreza »tešku« 30 milijuna eura. Operacija kodnog imena »Gasoline free« dovela je do uhićenja šest osoba, od kojih su tri završile u istražnom zatvoru, a trima je određen kućni pritvor.


U kriminalnu mrežu bilo je upleteno još 11 osoba, a u središtu pozornosti istražitelja bila je kriminalna skupina koja je »operirala« u sektoru trgovine gorivom. Također, i tvrtke sa sjedištima u talijanskim regijama Toscana, Campania, Lazio i Emilia Romagna. Istražitelji su otkrili čak osam fiktivnih tvrtki uz pomoć kojih je utajen višemilijunski porez.


Prema izvještaju talijanskog lista Il Tirreno, ključna figura kriminalne organizacije bio je 51-godišnji Massimo Angeli, rođen u Montecatiniju i s prebivalištem u Buggianu.


Iako nam nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi da je riječ o istom čovjeku koji je vlasnik riječke tvrtke, iako odgovara i podatak o prebivalištu te godine, zanimljivo je da se u ovom izvještaju, kao članovi »kriminalne skupine« pojavljuju još neke osobe čija imena nalazimo i u hrvatskom sudskom registru, a vezana su uz tvrtku Giomax, odnosno Four Ligistics, a to su Giordano Pacini, Samantha Gabbrielleschi i Tommaso Breschi. (Š. B.)