Josip Aladrović

Ministar najavio ozbiljne izmjene Zakona o radu: “Sad je krajnje vrijeme”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatsko tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj, rekao je AladrovićMinistar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u razgovoru za Dnevnik Nove TV najavio je izmjene Zakona o radu. Te izmjene su za Aladrovića nužne, a sindikati su ranije, podsjetimo, rekli da su spremni izaći na ulice ako do njih dođe.


“Razgovarali smo s njima u proteklom mandatu pa ćemo i ovoga puta. Reaktivirali smo Gospodarsko-socijalno vijeće i naravno da ne dolaze u obzir bilo kakve izmjene Zakona o radu, ali…


Krajem ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići konsenzus između poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići.
Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatsko tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj”, rekao je ministar


Podsjetio je da u prošlom mandatu ta tema nije otvarana, ali, smatra sad je krajnje vrijeme. Dodao je kako se govorilo o valu otkaza 1. lipnja, no to se, kaže, nije dogodilo.


“Vjerujemo da neće ni na jesen do toga doći jer smo puno toga učinili, donijeli smo mjere za lipanj, srpanj i kolovoz i tu nećemo stati”, kaže Aladrović.


Najavio je da će krajem kolovoza donijeti nove mjere koje će pridonijeti da tržište radne snage ostane stabilno.


Komentirao je i nedostatak radnika u građevini.


“U tom kontekstu dobro je čuti da jedna gospodarska grana nema radnika, da joj nedostaje radne snage jer to znači da gospodarske aktivnosti postoje. Jedan dio nedostatka te radne snage nadoknađivali smo uvozom radnika, odnosno kvotama.


Zbog epidemiološke situacije nešto je teže doći do tog uvoza radne snage, ali se svi trebamo suočiti s tim da ćemo na tržištu radne snage morati doživjeti ozbiljne promjene. Konkretno, bit će tu prekvalifikacija i stjecanja novih vještina”, rekao je Aladrović u Dnevniku Nove TV.