Virus u Europi

Finska upozorila da je pandemija ponovno “u fazi ubrzavanja”, Slovenija priprema nove subvencije

Hina

Reuters

ReutersFinska je upozorila u četvrtak da se pandemija covida-19 ponovno brže širi u zemlji, nakon nekoliko mjeseci relativno mirne situacije, te da se kreće u “alarmantnom” smjeru.


Finski 14-dnevni kumulativni broj slučajeva covida-19 na 100.000 stanovnika ostao je među najnižima u Europi s 15,5, pokazali su u srijedu podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.


No, finske su vlasti rekle da je zabrinjavajuće što se broj novih slučajeva tijekom posljednja dva tjedna do nedjelje udvostručio na 798, s 387 u prethodna dva tjedna.
Ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva priopćilo je kako se može vidjeti nekoliko znakova ponovnog ubrzavanja epidemije u zemlji.


“Porast stope učestalosti, porast udjela pozitivnih slučajeva među svim uzorcima, sve veće poteškoće u pronalaženju izvora zaraze i lanci infekcija postaju sve češći, svi predviđaju prijelaz u fazu ubrzavanja epidemije”, navodi se u priopćenju.


Oko 50% novih slučajeva otkriveno je među mlađima od 30 godina, dodalo je ministarstvo.


Nacionalni institut za zdravstvo i socijalnu skrb THL proširio je svoju preporuku da se maske ne nose samo u javnom prijevozu nego i u svim javnim zatvorenim prostorima i na javnim događajima u regijama u kojima se epidemija ubrzava.


“Situacija se razvija u alarmantnom smjeru”, rekao je glavni liječnik THL-a Taneli Puumalainen.


Prema podacima od srijede, od početka epidemije u Finskoj je od covida-19 umrlo ukupno 343 ljudi, a zaraženo je 9288.


U Sloveniji 122 nova slučaja zaraze, u pripremi novi paket subvencija


U Sloveniji su u zadnja 24 sata, uz 2.848 testova, potvrđena 122 nova slučaja zaraze koronavirusom, 14 manje nego prethodni dan, a zabilježena su i dva smrtna slučaja,  objavila je u četvrtak slovenska vlada, koja priprema novi paket subvencija gospodarstvu.


U bolnicama se trenutno od Covida-19 liječi  63 ljudi, od čega ih je 13 na intenzivnoj njezi.


U Sloveniji je od početka epidemije do sada testirano 210.479 ljudi, infekcija koronavirusom bila je potvrđena kod 4.816 osoba, a 145 ljudi je umrlo, prema novim podacima ministarstva zdravstva. Aktivnih slučajeva zaraze je više od 1400.


Zbog porasta broja novih zaraza Njemačka je dvije slovenske pokrajine u središnjem dijelu zemlje i na zapadu stavila na  svoju “crvenu” listu jer je u njima broj zaraza na sto tisuća stanovnika u zadnjih 7 dana prešao 60, prenijeli su prema priopćenju njemačkog Instituta Robert Koch u četvrtak slovenski mediji.


To znači da se Nijemcima putovanje u te dijelove Slovenije ne preporuča, a da se oni koji se iz njih vraćaju u Njemačku moraju testirati na Covid-19 i do rezultata testa ostati u karanteni, prenijela je Slovenska televizija.


Slovenska vlada je na sinoćnjoj sjednici prihvatila prijedlog novog “protukorona” zakona za ublažavanje posljedica Covida-19, a premijer Janez Janša izjavio je kako bi parlament o njemu trebao glasovati idući tjedan.


Riječ je novom zakonskom paketu kojim se produžavaju mjere subvencioniranja čekanja na posao i kraćeg radnog vremena, za zaštitu radnih mjesta, te za financiranje zdravstva i domova za starije, ali uz “smanjivanje pritiska na javne financije”, objavila je vlada.