Strateški sektor

Europski parlament ima plan za spašavanje “event industrije” i medija

Branko Podgornik

REUTERS

REUTERSZAGREB – Među djelatnostima najpogođenijima pandemijom svakako je kultura, jer ograničavanje kretanja i okupljanja ljudi onemogućuje koncerte, festivale, kongrese, rad kazališta i brojne druge događaje. Samo hrvatska »event-industrija«, ima otprilike dvije tisuće poslovnih subjekata s 12 tisuća zaposlenih, pa njihovi predstavnici sve glasnije upozoravaju da će bez državne pomoći većina njih propasti.


Isto se događa u cijeloj Europskoj uniji u kojoj je sektor »kulture i kreatora«, prema procjenama, od početka krize prouzročene epidemijom izgubio čak 80 posto prihoda.


Stoga je mnoge u Europi zaprepastilo kad su čelnici članica EU-a u srpnju odlučili da iz europskog Fonda za oporavak gospodarstva, vrijednog 750 milijardi eura, izbace novac predložen za kulturu. Time je bio »alarmiran« i Europski parlament, koji je prošlog tjedna rezolucijom zatražio od Europske komisije i članica Unije da najmanje dva posto iz tog fonda namijene za oporavak kulturnih i kreativnih sektora. Osim toga, zastupnici Parlamenta zatražili su da se za program »Kreativna Europa« iz novog proračuna EU-a do 2027. godine izdvoji 2,8 milijardi eura, dvostruko više nego u proteklom sedmogodišnjem razdoblju.
– Kultura nije samo strateški sektor koji nosi europske vrijednosti i način života. Taj sektor čini četiri posto europskog bruto domaćeg proizvoda i 3,7 posto zaposlenih u EU-u, obrazložio je Parlament svoje zahtjeve, u priopćenju nakon donošenja rezolucije.


Parlament smatra da treba ograničiti »neopravdane šengenske restrikcije« za putovanja, koje koče europsku kulturu. Europska komisija, prema mišljenju Parlamenta, trebala bi napraviti »smjernice državama članicama za sigurne prekogranične obilaske i za kulturne događaje koji se odvijaju uživo«.


Budući da mnogi slobodni djelatnici u kulturi i male organizacije nemaju pristup financiranju, Parlament je pozvao države članice da i njima hitno osiguraju novac, koji je europskim programom SURE namijenjen spašavanju gospodarstva. Parlament je od Komisije zatražio i izradu strategija i inicijativa za »potporu medijima« kao i osnutak »fonda za medije« koji se bave izvješćivanjem. Parlament, naime, smatra da su slobodni, neovisni i dovoljno financirani mediji »protuotrov za dezinformacije«.


 


Sadržaj omogućio Europski parlament Ured u Republici Hrvatskoj.