Crna PG kronika

Vijesti iz PU Primorsko-goranske: Protekli tjedan 77 prometnih nesreća! U Rijeci kradu novčanike, na otocima bicikle

Vladimir Mrvoš

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Za sada nepoznati počinitelji, iskoristili su nepažnju i opuštenost vlasnika te im u tri navrata iz torbica i ruksaka otuđili novčanike s novcem, osobnim ispravama i bankovnim karticama.RIJEKA – Na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske proteklog tjedna dogodilo se 77 prometnih nesreća, od kojih je šest bilo težih, a 71 je bila lakša. U ovim prometnim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, šest je osoba teže, a 16 je osoba lakše ozlijeđeno. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 739.550 kuna. U prometnim nesrećama sudjelovala su dva pješaka, 22 stranih državljana i devet alkoholiziranih vozača. Alkotestirano je 266 vozača, od kojih je kod njih 29 utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,5 promila.


Oprez, džepari u akciji


– U nekoliko proteklih dana policija je zaprimila prijave nekoliko građana i turista koji su ostali bez svojih novčanika i drugih predmeta. Za sada nepoznati počinitelji, iskoristili su nepažnju i opuštenost vlasnika te im u tri navrata iz torbica i ruksaka otuđili novčanike s novcem, osobnim ispravama i bankovnim karticama. U jednom je slučaju građanin ostao bez novčanika kojeg je ostavio u parkiranom vozilu, a u drugom slučaju počinitelj je s plaže otuđio ruksak u kojem je bio novčanik, mobitel i razni drugi predmeti. Kaznena djela su počinjenja na području otoka Raba i Krka te na području Crikvenice i Novog Vinodolskog. Troje hrvatskih i dvije državljanke Njemačke sveukupno su oštećeni za više od 24.000 kuna.


Ukrali bicikle


U proteklih nekoliko dana na području Cresa, Kastva i Krka nepoznati počinitelji otuđili su bicikle ukupne vrijednosti oko 8.300 kuna. Tako je na otoku Cresu otuđen bicikl marke Scott, crveno-crne boje, na području Kastva otuđen je bicikl marke Kilimanjaro sport 27 5, plavo-crne boje, a u Krku bicikl marke Stratos, plavo-žute boje. Kaznenim djelima oštećeno je dvoje hrvatskih državljana i državljanin Austrije.
Policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim biciklima, a građane podsjeća na mjere samozaštite od otuđenja ove vrste vozila, a to je da se zabilježi serijski broj bicikla, a prilikom kupnje novog bicikla treba čuvati račun sve dok se koristite biciklom. Treba označiti bicikl na način koji će biti poznat samo vlasniku bicikla i nakon mogućih preinaka, a treba ga i fotografirati.


Kada se bicikl parkira treba ga zaključati zaštitnim lancem, spiralnom ili čeličnom sajlom s bravom pri tom bi sajla trebala biti dovoljno dugačka da se može provući na nekoliko mjesta na biciklu (npr. kroz kotače i okvir).


Ukoliko bicikl ostavljate u stambenoj zgradi (hodnik, stubište) zaključajte ulazna vrata i povremeno provjerite da li je bicikl još uvijek na mjestu. Prilikom kupnje bicikla, posebice od neovlaštenih i nepoznatih osoba budite dodatno oprezni – možda su ukradeni.


Ukrali 10 kg matica potočnih pastrva


– Delnička policija provela je kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krađe. Sumnja se da su tijekom 9. kolovoza iz ribogojilišta na području Broda na Kupi otuđili matice potočne pastrve, ukupne težine nekoliko desetaka kilograma. Kaznenim djelom je oštećen 38-godišnji vlasnik ribogojilišta, a nastala šteta cijeni se na najmanje desetak tisuća kuna.


Krivolovac odstrijelio srndaća od 80 kg


Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakoniti lov i ribolov. Osumnjičenoga su 11. kolovoza u šumi na širem području Klane zatekli policijski službenici granične policije s odstrijeljenim srndaćem. Policija ga sumnjiči da je neovlašteno, bez za to potrebnih dozvola i za vrijeme lovostaja odstrijelio srndaća težine oko 80 kilograma. Tijekom kriminalističkog istraživanja od njega su privremeno oduzete dvije lovačke puške i streljivo.