Tragično

U čakovečkoj bolnici ubili čovjeka na hemodijalizi, ubrizgali su mu “nedozvoljeno” sredstvo

Hina, Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Unatoč poduzetim mjerama intenzivne reanimacije nastupilo je zatajenje organa i smrt pacijentaAntun Toplak (62) iz Štefanca u Međimurju preminuo je nakon što mu je jučer u Županijskoj bolnici Čakovec na rutinskoj terapiji hemodijalize ubrizgano nedopušteno sredsto.


Njegov je sin događaj je prijavio čakovečkoj policiji kao kazneno djelo, javlja Jutarnji.


U Županijskoj bolnici u Čakovcu potvrdili su smrt pacijenta na rutinskoj terapiji hemodijalize.


“Neočekivani, neželjeni događaj”
U priopćenju se navodi da se u utorak u Županijskoj bolnici Čakovec dogodio „neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda“ kada je pacijentu A.T., (1958.), kome je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na COVID-19, učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize.


Dodaje se da je „tijekom postupka intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka“.


Kako je priopćeno, unatoč poduzetim mjerama intenzivne reanimacije nastupilo je zatajenje organa i smrt pacijenta.


U Županijskoj bolnici Čakovec provode se propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja i o tom je događaju obaviješteno Ministarstvo zdravstva i sve nadležne institucije.


Ravnatelj Županijske bolnice Tomislav Novinščak za Hinu je potvrdio navode iz priopćenja te dodao da se “provode propisani postupci koji su maksimalno ubrzani kako bi se što prije razriješio slučaj.”


Iz Županijske bolnice Čakovec obitelji umrlog izrazili su duboku sućut.


Beroš: Šaljem zdravstvenu inspekciju


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da će u čakovečku bolnicu poslati zdravstvenu inspekciju koja će ispitati okolnosti smrti 62-godišnjeg muškarca nakon što mu je intravenski tijekom hemodijalize ubrizgano nedozvoljeno sredstvo.


“Ministarstvo zdravstva pokrenulo je proceduru utvrđivanja činjeničnog stanja. U čakovečku bolnicu upućena je zdravstvena inspekcija koja će o svom nalazu i rezultatima obavijestiti nadležne institucije, po potrebi zdravstvene komore i zainteresiranu javnost”, rekao je Beroš i izrazio sućut obitelji preminulog.


Izvijestio je da je u županijskoj bolnici u Čakovcu u tijeku unutarnji nadzor o cijelom slučaju.


“Riječ je o teškom, tragičnom događaju koji predstavlja izuzetak u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Ministarstvo zdravstva učinit će sve u okviru svojih nadležnosti da spriječi ovakve događaje u budućnosti. Najtragičnije je da je događaj završio sa smrtnim ishodom pacijenta”, rekao je Beroš.


Nije želio govoriti o detaljima što se dogodilo jer će zdravstvena inspekcija i unutarnji nadzor utvrditi sve elemente, no dodao je kako je dobio informaciju da su sudionici čina priznali svoju pogrešku te da u utvrđivanju činjenica neće biti puno upitnih detalja.


“Sada imam preliminarne informacije koje ne moraju biti točne stoga ne želim javnost dezinformirati krivim informacijama. Riječ je sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.