Presuda

Smiljana Srnec osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine

Portal Novi list

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Letvom je ubila svoju sestru i potom sakrila njezino tijelo u zamrzivač u obiteljskoj kući i pokraj leša živjela 20 godina

Na Županijskom sudu u Varaždinu Smiljana Srnec proglašena je krivom i nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čiji je leš pronađen u škrinji u obiteljskoj kući u mjestu Palovec, javlja Dnevnik.hr.
Smiljana Srnec briznula je u plač nakon što je čula presudu.


Letvom je ubila svoju sestru i potom sakrila njezino tijelo u zamrzivač u obiteljskoj kući i pokraj leša živjela 20 godina.


Dobila maksimalnu kaznu


Smiljani Srnec određena je maksimalna zatvorska kazna, a u nju se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Srnec mora platiti i 22 tisuće kuna sudskih troškova. Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Tomislav Brđanović.
Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali nijednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je Srnec govorila kako je Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj, iako su Jasminini dokumenti pronađeni u obiteljskoj kući.


Optužba se osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti.


Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.


Obrana tvrdi da nije dokazano tko je ubio Jasminu


Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no oni nisu pronađeni.


Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.


Dodao je i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000.


Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo.


Smiljana Srnec: “Nisam ubila sestru, nedostaje mi”


“Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lijekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala.


S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvijek smo si pomagale. Voljela sam je i uvijek ću je voljeti”, govorila je kroz plač Smiljana Srnec na sudu u svibnju, piše Dnevnik.hr.