Doveo ih u zabludu

Riječanin prevario sportskog velikana: Predstavio se kao državni dužnosnik, pa dobio VIP tretman u predsjedničkoj loži

Vladimir Mrvoš

Ilustracija (ne prikazuje osobu iz članka) / Foto Vedran Karuza

Ilustracija (ne prikazuje osobu iz članka) / Foto Vedran Karuza

Riječka policija prijavila je 36-godišnji hrvatskog državljanina za četiri kaznena djela računalne prevareRIJEKA – Primorsko-goranska policija uspjela je otkriti identitet spretnoga haketa koji je, lažno se predstavljajući kao visoki dužnosnik jednog od državnih tijela, dovodio u zabludu sportska udruženja te tako, kako je izvijestila policija, »u najmanje jednom od slučajeva« uspio dobiti ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.


Kriminalističko-obavještajna služba Policijske uprave primorsko-goranske, kako je izvješćeno, dovršila je opsežno i složeno kriminalističko istraživanje iz domene kibernetičkog kriminaliteta.


Po završetku kriminalističkog istraživanja mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljen 36-godišnji hrvatski državljanin za četiri kaznena djela računalne prevare, od kojih tri u pokušaju te za kaznena djela zlouporaba naprava, teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka i računalno krivotvorenje.
Kriminalističko istraživanje započelo je u studenom prošle godine temeljem saznanja o mogućoj zlouporabi računalnih sustava, programa i podataka. Utvrđeno je da je osumnjičeni 36-godišnjak izradio računalne podatke u namjeri počinjenja kaznenih djela, tako da je u veljači 2019. godine uplatio registraciju i održavanje domene kako bi je koristio kao vjerodostojan računalni podatak jednog od državnih tijela.


Isto tako, osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te putem elektroničke pošte u rujnu i studenom prošle godine na adresu međunarodnog sportskog udruženja te nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao više poruka radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja.


U najmanje jednom od slučajeva uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.


U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenoga na području Primorsko-goranske županije, prilikom kojih su izuzeta računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima.


Također, obavljene su i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje navedenih kaznenih djela.